Следвайте ни

Борсите „олекнаха" с $11 трилиона през третото тримесечие

viber icon

Повечето фондови пазари в света завършиха третото тримесечие на тази година „на червено". Тяхната съвкупна капитализация се понижи с 11 трилиона долара поради много фактори - от икономическото забавяне в Китай до очакването за повишаване на лихвите в САЩ.

Спадът в цената на акциите по целия свят е максимален от 2011 година насам. Някои борси, особено китайските, си припомниха антирекордите от период на кризите през 2008 г. и 90-те години на миналия век, информира Bloomberg.

За суровините тримесечието се оказа най-лошото от 2008 г., това естествено се отрази на т.нар. суровинни валути. При това анализатори очакват нови сътресения в тази област, когато най-после американската централна банка реши да повиши стойността на кредитирането.

И все пак има и изключения. Лидер в ръста стана латвийският борсов индекс OMX Nasdaq Riga, подскочил през септември с 30% след слаби колебания в предишните два месеца.

В САЩ спадът на пазара на акции бе максимален от 4 година насам. Индексът Standard & Poor's 500 за юли - септември се понижи са 6,9%, а Dow Jones Industrial Average - 7,6%.

Западноевропейските фондови борси загубиха за периода 8,8% (индекс Stoxx Europe 600), което също бе най-големият спад на акциите от 2011 година насам.

В Азия като цяло бе отбелязано още по-голямо понижение за това тримесечие - MSCI Asia Pacific спадна с 15%. А в Шанхай, Сингапур и Джакарта сривът бе по-голям от разгара на кризата през 2008 година.

Най-лошият резултат сред над 90 борсови индекси, наблюдавани Bloomberg, е показал китайският Shanghai Composite, рухнал с 29 на сто. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?