2374

Бориславова: България ще получава газ 4 пъти по-евтин от този на "Газпром"

"В бъдещите доставки на газ няма да има посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на „Газпром“, а когато започнем да получаваме в пълните количества азерския газ от юли нататък и доставките от другите страни, тогава цената на синьото гориво ще стане четири пъти по-ниска цена, отколкото е на европейската борса“.

Това заяви Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков, в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. 

"Най-важното постижение от посещението на премиера Кирил Петков в САЩ е, че българската държава успя да договори по-ниски цени за доставки на природен  газ. България затвърди своето място на международната сцена като държава, която може да отстоява собствените си интереси, може да договаря с различни партньори, така че да постига най-ниски цени за природния газ и да постига устойчивост на доставките", заяви Бориславова.

"Трябват ни между 12 и 20 танкера на година, за да може да гарантираме доставките. Това при условие, че получим азерският газ в пълните количества", каза тя.

"По време на това посещение, докато бяха договаряни тези два танкера, необходими за покриване на нуждите ни за следващите два месеца, успоредно се проведоха и преговори за средносрочен и дългосрочен договор за доставка на газ.

Цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, отколкото тези на „Газпром“. Правителство продължава да обсъжда допълнителни варианти за доставки с Туркменистан, Египет, Турция“, добави началникът на кабинета на премиера.

Бориславова заяви, че в рамките на посещението в САЩ Кирил Петков е успял със силна политическа подкрепа на всички замесени страни, да договори, че България ще получава пълните количества азерски природен газ, дори и да не бъде построена в срок българо-гръцката газова връзка.

„За сравнение, азерският газ по този договор, от който са се отказали предишните управляващи, е на стойност 25-26 евро, докато в Европа е 90 евро. Вижте за каква разлика става въпрос“, каза Бориславова по повод подписаните от предишното ръководство на „Булгаргаз“ анекси за доставка на „синьо гориво“.

Шефът на кабинета на Кирил Петков обяви, че бъдещият микс ще изглежда така: азерски газ, договорен от Петков, втечнен природен газ от САЩ и разговор с други държави, които текат постоянно и ежедневно с други алтернативни доставчици.

Бориславова обяви, че настоящите договори не са "американски интерес", а преговори с различни страни за защита на българския интерес. "Нищо общо с начина, по който ГЕРБ е структурирал енегргийната зависимост на България до този момент" - така Бориславова описа разликата от настоящата политика за енергетиката спрямо тази на предходното управление", каза Бориславова.

"Предишните управляващи ходиха и се молиха да не се спира газът, а сега се видя, че може да има алтернативни доставки на газ и то на по-ниски цени", каза още тя.

"Турски поток е изключително скъп. Нека завърши проверката и ще изнесем данни колко средства са изтекли там. Този проект е построен за рекордно кратко време, но няма разклонения за България и това е в ущърб на националните интереси. Имаме сигнали за много сериозни нарушения по време на строежа. Турски поток е строен от руски компании, които после са "дарили" превозни средства на бившите управляващи", заяви Бориславова.

На въпрос дали и тази проверка идва от Америка, отговори: "Идеята за проверка не идва от САЩ. Проверката е с цел да се защитят националните интереси".

"Правителството прави всичко, което е в интерес на България. Към момента няма как да тръгнем да национализираме обекти със стратегическо значение - говоря за рафинерията "Лукойл", уточни Бориславова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
24 коментара
Успех

Успех

16.05.2022 | 09:53

Лена засега усилено и упорито , и то със завиден успех ,се опитва да достигне по тъпо-тия Караянчева...и наиситна й се отдава!

Отговори
5 1
Филибето

Филибето

15.05.2022 | 20:03

Господи, моля те прибери си вересиите. То бива бива простотия ама Ленчето изби рибата.

Отговори
13 0
Jon

Jon

15.05.2022 | 19:47

Taia stava samo za palnene navsiakade garantsia se pyka zdravo

Отговори
5 0
Косача

Косача

15.05.2022 | 19:28

Подавайте, моля за извинението Ви!:)

Отговори
0 0
Косача

Косача

15.05.2022 | 19:27

Тази женица няма връзка с главния мозък! Разсъждавайте, уважаеми сънародници и не се порадвайте на внушения!

Отговори
14 1
Да, бе да!

Да, бе да!

15.05.2022 | 19:14

Да Бай Дан, каза че газа ще ни го подаряват без пари! Да ама друг път! Той и сина му така работи в Украинее от 5г и получава по 5мил.долара без пари!Няма безплатен обяд! Лошото е че цената на този експеримент ще се плати от всички нас!

Отговори
14 2
Хую

Хую

15.05.2022 | 19:13

Еееейй Кравоо, тогаз си чакам евтината газ. Януари платих 450. Чакам януари 2023 да платя 112 лв щом ве 4 пъти по евтина. Оставкааа

Отговори
14 1
Емилия

Емилия

15.05.2022 | 18:46

Обещаното не е като даденото! Чудя се как да вярвам на едно младо неопитно момиче след като минути след нейното участие излиза опровержение от опозицията или някой експерт в енергетиката. Къде сте г-н Петков, къде са ви съветниците, къде са министрите, може би сте открил сезона и сте на почивка в Лозенец? Явно не ви е до интервюта, почивни дни са все пак! Работата, разбира се, може да почака, но не си спомням предишния премиер да е прехвърлял отговорността на някоя началничка или говорителката. Тази тактика ми напомня на вица за журналиста, който не разбирал от нищо ,а му се налагало да обяснява всичко

Отговори
15 0
Боян

Боян

15.05.2022 | 17:59

Никой не Ви вярва, лъжите Ви станаха много, освен да харчите пари нищо друго няма на яве.

Отговори
19 0
Груйо

Груйо

15.05.2022 | 17:43

Ревете ли, Ревете ли? Голям кеф е, когато путиноидите реват. Ай дано ви изселят от тука в посока на матушката ви по скоро, пък ние и без вас ще поминуваме.

Отговори
4 18
Largo

Largo

16.05.2022 | 07:52

Нека видим плюнчо колко ще ни излезе еФтинията , не бързай

Отговори
3 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?