Следвайте ни

Бомба със закъснител: 160 тона опасни пестициди залежават в Пловдивско

viber icon

В Пловдивска област има на склад 160 тона пестициди с изтекъл срок на годност. Отровите отлежават над 15 години в няколко депа в общините Марица, Калояново, Хисаря и Карлово.  Това е установила междуведомствена комисия, сформирана в началото на тази година от областния управител Дани Каназирева, а резултатите от инспекцията бяха оповестени днес. Поводът за проверката бе замърсяването на реките Пишманка и Марица в началото на годината с хлорпирифос, пандеметалин и аметрин, при което имаше тонове измряла риба и унищожена флора.  

Междувременно Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите (МОСВ) и Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) да извършат незабавна проверка за неправилно съхранявани пестициди на територията на цялата страна. Във ВАП са получени сигнали от граждани и от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност по начин, създаващ риск за замърсяване на околната среда и на човешкото здраве. Проверката трябва да установи спазват ли се изискванията на Закона за защита на растенията, Закона за водите, Закона за здравето и Закона за опазване на околната среда, контролът по които е в правомощията на МОСВ и БАБХ. Проблемите със залежалите пестициди датират от 1990 г. и са в резултат на ликвидиране на бившите ТКЗС и АПК.

По данни на областна администрация Пловдив, междуведомствената комисия е установила, че депонираните 160 тона химикали са останали след приключване на проект по българо-швейцарската програма за събиране и унищожаване на този вид пестициди на територията на областта. Те се съхраняват в течно и твърдо състояние в шест склада, като част от тях са в ББ кубове /25 броя с вместимост около 4 000 кг единия/. Друга част се съхраняват в постройки със зазидани прозорци и врати.

Големият проблем обаче е, че липсва охрана, което предполага достъп на външни лица до складовете. Постройките са далече от населено място и няма възможност за ежедневно наблюдение. Съществува риск от възникване на пожари, какъвто избухна преди години в единия склад. Част от постройките, в които се съхраняват препаратите са вече частна собственост и собствениците търпят загуби. При изработката на ББ кубовете е положена арматура, която в момента корозира и създава пукнатини в стените, през които изтича течна и миризлива субстанция. Неправилното подреждане е повредила дъната на кубовете от втори етаж и оттам също има течове. Освен това единият от  трите склада на територията на община  Хисаря се намира във втори пояс на санитарно охранителна зона на находище за минерална вода ”Хисар". По време на проверката от  РИОСВ Пловдив са съставили 6 констативни протокола на длъжности лица  и собственици на имоти, върху чиято територия се намират складовете и депата.

Преди 2-3 години репортер на „Марица“ пък се натъкна на бункери с изоставени отрови в  кв. „Христо Смирненски“. На мястото предстоеше да се двигне поредният жилищен комплекс в града, а компетентните органи разбраха за потенциалната екобомба от медията ни.  

Всички проблеми със залежалите ПРЗ в региона, както и резултатите от проверката, са описани в писмо от областния управител Дани Каназирева до министъра на екологията Емил Димитров. Тя апелира да се вземат спешни мерки за по нататъшно и надеждно съхраняване на отровите. 

Междуведомствената комисия излиза и с конкретни предложения – всички препарати да се съберат на едно място в област Пловдив или страната като се осигури складово помещение, отговарящо на всички нормативни изисквания. Да се даде възможност на собствениците на частни имоти, на чиято територия се намират препаратите, да ги предадат на лицензирани фирми за унищожаване за тяхна сметка – склад в с. Старо Железаре. И не на последно място да се осигурят допълнителни средства на общините и препаратите да бъдат унищожени чрез лицензирани фирми в страната. 

Аграрният университет реши проблема с отпадъците

Аграрният университет в Пловдив реализира собствен проект за екологосъобразно управление на отпадъците от дейността си. Чрез него за пръв път във висше училище в страната се обхващат всички потоци отпадъци, създават се правила за работа с тях, за тяхното движение, съхранение и предаване за последваща преработка. Специално внимание се обръща на опасните отпадъци. Едни от най-често използваните консумативи, от които се образуват такива отпадъци, въпреки рециклирането им, са тонер-касетите, чието събиране се извършва централизирано на определени за целта контролирани места в сградите. По подобен начин се постъпва и с опаковките от препаратите за растителна защита и торовете, прилагани на учебно-опитните полета, с лабораторните химикали с изтекъл срок на годност и др. 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?