Следвайте ни

Бойко Борисов с новина от Туркменистан

viber icon

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Туркменистан в периода 10-12 август. Българският премиер участва в Първия каспийски икономически форум, който се провежда в националната туристическа зона „Аваза“ в близост до град Туркменбаши.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с вицепремиера на Туркменистан Рашид Мередов. Двамата посетиха заедно изложение за високи технологии и иновации, което е част от съпътстващата програма на Първия каспийски икономически форум.

„Съчетахме провеждането на междуправителствената комисия с провеждането на първия Каспийски икономически форум, за да може с едно пътуване да свършим работа и на двете събития. Важно ни е връзките с Туркменистан да вървят. Каспийско море е чисто и през него не може да минава газопровод, само петролопровод може“, поясни пред журналисти Борисов, и уточни, че именно по тази причина се търси начин как газът от Туркменистан да стига до балканските газови връзки. Той е обсъдил с Мередов подробности за бъдещето на нашия газов хъб „Балкан“, което ще направи и с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

На изложението Борисов обяви, че продължаваме преговорите с Фолксваген и Хюндай.

„Срещнахме бизнеса с местни компании. Има вече подписани договори, които да са гаранции и за двете страни.

Ние вече толкова много инвестиции имаме, че нямаме работници. И по това, което чакаме и с Корея, и с Германия са големи проекти. И с Корея и очакваме развитие по преговорите с „Хюндай“, и по „Фолксваген“ продължаваме. Ако стане сега септември, ако подпишем с Южна Корея, това ще е за милиард и половина долара. Въпросът е да осигурим работна ръка“, каза премиерът след срещата с Мередов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който е част от българската делегация отказа да разкрие повече детайли по проекта с Южна Корея. На въпрос на журналисти дали става дума за сделка с консорциума Хюндай, Караниколов не отрече.

Източник: flashnews.bg

Коментари (2)

ехо

13.08.2019 | 17:08

Някой пита къде се намира газов хъб Балкан!!! Намери сайта на БУЛГАРТРАНСГАЗ и в зоната за клиенти има карта на газопреносната система и интерконекторните връзки с Румъния, Гърция (стои се в момента втората връзка) , с Турция ( миналата година по това време я откриха) Е ТЕ ТОВА Е хъба !!! От много места можем да получаваме газ!!!

Отговори
0 0

11.08.2019 | 14:26

Къде се намира този газов хъб Балкан ?

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?