Следвайте ни

Милионерите у нас обедняха: намаляха с 87 заради пандемията

viber icon

Милионерите у нас обедняха. Според статистиката на Българска народна банка за първите три месеца на 2020 г. депозитите над 1 милион лева са намалели с 87. В края на декември м.г. седемцифрените влогове са били 1029 на броя, а в края на март те вече са 942.   

Намалява и общата сума в милионерските депозити. В края на 2019 г. тя е възлизала на 2,5 млрд. лева, а в края на март вече е 2,35 млрд. лева, или за тримесечие спадът е със 150 милиона лева.

От данните на Централната банка става ясно още, че  от спестяванията си теглят не само най-богатите хора, но и тези с най-малко пари в банките. Броят на депозитите на граждани със суми до 1000 лв. от януари до март намалява с над 185 хил. (-3,2%) и достига 5,66 млн. С други думи, "белите пари за черни дни" са били използвани по предназначение в първия месец от кризата покрай коронавируса. Спад има и при депозитите на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. - със 176 до 11,5 хил. броя. 

Бизнесът също е наченал скътаните пари по банките. През тримесечието са изтеглени 680 млн. лв. от фирмените спестявания, а броят на фирмените депозити намалява с 18 хиляди. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?