49
Следвайте ни

БНБ видя проблем в бума на жилищни кредити

viber icon

БНБ видя проблем в бума на жилищното кредитиране и взе една от малкото възможни мерки в условия на фискален борд. 

Нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, се вдига от 0,5% на 1%, обявиха от Централната банка. Решението е взето поради  ускорените темпове, с които се разширява кредитната активност, особено в сегмента на жилищните кредити. По последни данни новоотпуснатите и предоговорени ипотеки само от началото на годината до края на месец юли възлизат на 2,7 млрд. лв.

По правило антициклкичният бyфep имa зa цeл дa yвeличи paвнищeтo нa бaнкoвия кaпитaл, кoйтo пoкpивa oпpeдeлeни pиcкoвe. Той ce yвeличaвa в случаите, кoгaтo имa пpeкaлeнo гoлям и бъpз pъcт нa кpeдититe. Цeлтa e бaнкитe дa имaт кaпитaлoв peзepв, c кoйтo дa пoкpият зaгyбитe cи oт eднo пocлeдвaщo влoшaвaнe нa кpeдитния им пopтфeйл. Πpи cпaд или нaмaлявaнe нa pъcтa нa кpeдититe aнтицикличният бyфep ce нaмaлявa с решение на БНБ, зa дa ce cтимyлиpa кpeдитиpaнeтo.

„Наблюдаваните темпове на кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и за натрупване на циклични рискове, които могат да се проявят в нарастване на обема на необслужваните кредити при евентуален бъдещ спад на икономическата активност. Повишението на равнището на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките“, казват от  БНБ.

Мярката влиза в сила след 12 месеца - от 1 октомври 2022 г., за да могат банките да имат време да реагират. Припомняме, че още за април 2020 антицикличният буфер беше заплануван да стане 1%. Заради пандемията обаче БНБ взе решение той да бъде запазен на равнището от 0.5%.

Промяната на антицикличния буфер е един от малкото инструменти на парична политика, която БНБ има в условията на фискален борд.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Трея

Трея

21.09.2021 | 12:56

Ами то отдавна го има проблема с отрицателните лихви, ма нищо, някои хора ще пиинат по една студена вода и всичко ще си дойде на място

Отговори
0 0
Биткойнър

Биткойнър

20.09.2021 | 21:27

Как да печелим бързо и лесно криптовалута биткойн, вижте тук : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0
Хахаха

Хахаха

20.09.2021 | 12:24

Видя проблем , ама пропусна да види проблема с КТБ , ПРОПУСНА ДА ВИДИ КАК ДЪЩЕРЯТА НА КОСТОВ , А И ТОЙ САМИЯ СИ ИЗТЕГЛИХА СПЕСТЯВАНИЯТА . ИЗМАМНИЦИ В БЕЛИ ЯКИЧКИ

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?