Следвайте ни

БНБ с шокиращи данни за милионерите у нас

От 2008 г. досега с почти 10 пъти се е увеличил броят на българите, които имат над един милион лева спестявания в банките, показва статистиката на Българската народна банка.

През 2008 г. броят на нашенците, които са били милионери "на светло", е бил 98, а към днешна дата те са повече от 900 души, предава Канал 3. За последните 10 години българите са спестили над 30 милиарда лева, а са изтеглили кредити за 4 милиарда. Статистиката на Българската народна банка показва, че разликата между парите на влог и взетите заеми към юли тази година е над 30 млpд. лева.

С увеличаването на депозитите в банките, лихвите по влоговете падат драстично. В края на 2008 година средният доход от влог е бил малко над 8%, през 2015 година 1,5%, а през 2018 - 0,3%. "В период на криза хората се настройват спестовно и почват да трупат депозити. Затова ви дадохме това голямо нарастване на депозити в периода 2009 година до момента", споделя кредитният експерт Тихомир Тошев.

В последната година потребителското кредитиране изпревари ипотечното кредитиране. От началото на годината има 18% ръст при потребителските кредити. Над 11,2 млрд. лева общо са изтеглени, за да се финансира покупка на имот. blitz.bg

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?