Следвайте ни

БНБ: Икономиката на България ще се съвзема още две години

viber icon

БВП на България през трудното второ тримесечие на 2020 е спаднало с 8.5% спрямо същия период на миналата година и с 10% спрямо първото тримесечие на 2020 г., сочат последните данни на Националната статистика. Новината е добра, тъй като показва, че най-мрачните прогнози на БНБ не се сбъднаха. В най-лошия сценарий Централната банка прогнозираше спад на ключовия показател с 13%. Икономиката на страната ни ще се съвзема в следващите две години и към края на 2022 година се очаква реалният БВП да достигне нивото си от 2019 година, пише още във второто издание на БНБ „Икономически преглед“.

За периода април - юни сме произвели стоки и услуги за над 27 милиарда лева, като на глава от населението се падат по под 4000 лева, става ясно още от данните на НСИ.

Поведението на домакинствата

Свиване на потреблението от домакинствата е засечено още през първите три месеца на годината. Това беше предвестникът на бурята, още повече че от средата на месец март държавата буквално бе „затворена“, а хората, притеснени и несигурни, харчеха само за храна и стоки от първа необходимост. В оборотите със стоки с дълготрайна и полудълготрайна употреба се регистрираха големи спадове. Потребителите ще продължат да са резервирани за такъв тип покупки и това ще удължи времето, през което тези пазари ще се възстановяват. В номинално изражение обаче доходите ни се повишават, което се дължи главно на повишаването на минималната работна заплата от 1 януари и нарастването на възнагражденията на заетите в бюджетната сфера, коментират фактите анализаторите на Централната банка. Спестяванията също се увеличават с бесни темпове, като анализаторите ги наричат „предпазни“ - хората отлагат покупки, а фирмите - инвестиции - заради несигурността. Тази тенденция ще продължи и през втората половина на годината, считат от БНБ. 

Лихвите

Лихвите по депозити продължават да дълбаят дъното, като средно спестяванията на домакинства и нефинансови предприятия се олихвяват с 0.09% към месец май. Спадът е с 9 базисни пункта спрямо месец март.

През втората половина на годината лихвите по депозитите ще се запазят на ниските си нива, категорични са от БНБ. Причината е ясна - високият приток на спестявания с „предпазна цел“. Очаква се обаче известно повишение при лихвите по кредити в резултат на несигурната икономическа среда и възможността кредитоспособността на клиентите да се влоши. Ето защо кредитирането ще се забави и банките ще продължат да се задръстват с пари.

Реакцията на фирмите

Намалението на заплатите е един от основните механизми, заедно с оптимизиране на броя на заетите, чрез които фирмите реагираха на влошената икономическа ситуация. Според проучване на НСИ, проведено през май, 13% от запитаните мениджъри са съкратили част от персонала си, а 6% са намалили заплатите.

Без изненада след месец март производителността на един зает също е намалена и това е пряк резултат от въведените ограничителни мерки - работа на непълно работно време, дистанционен труд или друга реорганизация. Според последните данни на НСИ производителността на труда на един зает е спаднала с 5.6% спрямо второто тримесечие на миналата година. 

Заетите в икономиката на България са 3.5 милиона души, като всеки един от тях произвежда по 20.20 лева от БВП за един отработен час. Като численост служителите в индустрията и услугите са намалели, лек ръст има само в аграрния сектор.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?