3906

БНБ: Ето какво да направим с левовете месеци преди да приемем еврото

В месеците преди въвеждането на еврото в България гражданите ще бъдат насърчавани да депозират възможно най-много левови банкноти и монети в банкови сметки.

Като се има предвид, че всички средства в левове по сметките ще бъдат превалутирани безплатно в евро на датата на въвеждане на еврото, считано от този ден, трансакциите за безкасово плащане ще се извършват само в евро.

 От датата на въвеждане на еврото Българската народна банка (БНБ) ще обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс 1,95583 лв. зa 1 eвpo.

През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото в България банките и „Български пощи“ ЕАД ще обменят безплатно на каса банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс, казват от БНБ.

През следващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в евро, но ще имат право да налагат такса за тази услуга.

След изтичането на първите 12 месеца от въвеждане на еврото банките и „Български пощи“ ЕАД могат да преустановят услугата за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в брой.

През първия един месец от датата на въвеждането на еврото в България левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство (т.нар. период на двойно обращение на лева и еврото). След изтичането на този един месец еврото ще остане единствената валута на страната ни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
Дени

Дени

06.11.2023 | 20:21

Значи няма да влезем в Шенгенския съюз,а ще приемаме еврото като единствена парична единица в страната. Къде го дават това,а ?,питам Аз! Ще заличат Българската държава лека-полека с придвижването на чужди граждани и фирми от Света,то ние ще загубим националната си идентичност.Не копирайте модела както стана в Гърция без драхми!! Не Ви щем ни шенгена,ни еврото! Разкарайте си дръгливите си и мазни ръце от Българската държава, и си гледайте Европарламента със съответните задачи и проблеми за разрешаване, които в действителност са належащи и присъщи, а не да обезличавате и разпореждате какво трябва и какво не.Има неща за които не трябва да се пипат!! А политиците ни трябва сериозно да се замислят какво ходове правят ако искат въобще да са легитимни след като Българския народ все по-малко и по-рядко ще отидат до училищата да гласуват!

Отговори
9 1
Българин

Българин

06.11.2023 | 08:17

Да си държат еврото те на народа мнението защо не приемат цяла България каза че не иска никакво евро а в парламента си правят каквото си искат да остане българският лев завинаги

Отговори
18 4
Житейски погледнато

Житейски погледнато

06.11.2023 | 07:15

Да се притеснява онзи, който има чекмедже пълно с пари. Сиромах - човек, който е нямал, той пак няма да има пари. Всички банки са еврейски - те управляват парите на Света.

Отговори
6 3
Elitar

Elitar

05.11.2023 | 15:21

Много неща се случват в тази държава които "народа" не иска. Но докато "народа" се е превърнал в стадо и се държи като стадо овце вместо да се вдигне и да направи преврат и да запали народното събрание, а онези вътре да бъдат пребити така ще е. Хейтвайте си по сайтовете и си седете в къщи. Прост народ слаба държава.

Отговори
55 9
Ремзи

Ремзи

05.11.2023 | 06:20

Продължавайте да гласувате за еврогейовете и всичко ще ви е в евро.

Отговори
45 11
Лъчезар

Лъчезар

04.11.2023 | 21:30

НЕ ИСТРИВАЙ. ПАЗИ СЕ ОТ ИЗМАМНИЦИ, ЙОРДАН ВЕЛИКОВ ИВАНОВ ЕГН 5901195280 И СЪПРУГА СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА ДИМИТРОВА ИВАНОВА ЕГН 6302095291,ОСЪЖДАНИ 22 ПЪТИ,ПРИСВОЕНИ 1000000ЛВ.НЕ ВЪРНАЛИ ПАРИТЕ НА НИКОГО, 40ФИРМИ ИЗМАМЕНИ, ПЛАЩАТ ЯКО НА ПРОКУРОРИ И СЪДИЙ И ЗА ТЯХ НЯМА ЗАТВОР, ОТ РУСЕ СА ТЕЗИ МОШЕНИЦИ, КОГА НАЙ ПОСЛЕ ЩЕ СИ НАМЕРЯТ МАЙСТОРА. НЕ ИСТРИВАЙ, ЧЕТИ, УТРЕ ЩЕ Е ТВОЯТ РЕД ДА БЪДЕШ ИЗМАМЕН,ТЕЗИ ИДИОТИ СА ОТ РУСЕ.НЕ ИСТРИВАЙ.

Отговори
25 4
Mira

Mira

04.11.2023 | 21:03

Не е сега момента в който трябва да бъде прието еврото. Няколко кризи ни се струпаха наведнъж, та още една ни обмислят. Не казвам, че не трябва да го приемаме, но не трябва да бъде в близките години. Освен това, политиците ни хубаво трябва да обмислят това, как ще защитят народа от спекулативните цени, защото определено много търговци ще се опитат да спечелят от подобен момент.

Отговори
56 9
Ben Turpin

Ben Turpin

04.11.2023 | 15:37

Глупости,няма да има евро...малцина обаче се сещат

Отговори
35 11
За българския лев

За българския лев

04.11.2023 | 12:55

Ами като не искат евро вървете гласувайте бе а не да спите и гласувайте за правилния човек.

Отговори
48 11
Кольо

Кольо

04.11.2023 | 11:14

С народни пари се прави кампания в полза на еврото а народа не го иска! Ако беше за НАТО или ЕС разбирам, че вероятно народа е бил прост и не разбирал но защо и за Еврото продължава същата история?

Отговори
58 12

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?