Следвайте ни

BMW дава 1 млрд. евро за нов завод, ето в коя страна

viber icon

Може да се каже, че една от най-обсъжданите икономически новини у нас през 2019 година беше изборът на "Фолксваген" за дестинация на новия ѝ завод в Източна Европа, пише money.bg. 

България беше на финалната права за инвестицията за 1 милиард евро, но в крайна сметка като победител беше избрана съседна Турция. 
Скоро след това обаче проектът беше поставен на пауза, а нови спекулации около това коя държава може да замени Турция се появиха. На опашката се наредиха освен България, Румъния и Хърватия. Според германски медии обаче изборът може да е съвсем различен.

През миналия месец в публикация на Frankfurter Allgemeine Zeitung беше посочено, че в крайна сметка "Фолксваген"може да се спре на Унгария за инвестицията от 1 милиард евро. И докато тази сага все още изглежда далеч от своя край, е ясно, че страната така или иначе ще получи вложение в същия размер за изграждането на друг автомобилен завод.

През пролетта на следващата година германският производител BMW ще започне изграждането на нова база в унгарския град Дебрецен, съобщава сайтът Emerging Europe. Първоначално плановете на компанията бяха обявени през 2018 година, но вече е ясно, че реалните действия по проекта предстоят.

В Дебрецен BMW ще произвежда по 150 000 автомобила на година, като там ще бъдат наети над 1000 души. От компанията посочват, че са избрали града заради добрата инфраструктура и развитата логистика. Германската марка има представителство в Унгария от 2004 година.

Освен BMW в страната сериозно присъствие имат и други лидери от автомобилната индустрия. Audi има завод в град Дьор, като преди няколко месеца стана ясно, че дружеството ще го разшири с инвестиция от 126 милиона евро.

Също така компанията планира да отвори нови 250 работни места, като така служителите ѝ там ще станат 13 000 души. До 2022 година в града трябва да бъде отворен и развоен център на Audi.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?