Следвайте ни

Bloomberg: Румънската икономика №1 в ЕС, България с неочакван ръст

viber icon

Правителството в Букурещ се отказа от идеята за налагане на строга карантина по модела на по-голямата част от държавите от Общността

През последното тримесечие икономиката на Румъния надмина показателите на останалата част от страните от Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Подчертава се,  че правителството в Букурещ се отказа от идеята за налагане на строга карантина по модела на по-голямата част от държавите от Общността.

През последните три месеца производството в Румъния не само е нараснало, но и бележи ръст, който е над 10 пъти по-голям от очакванията на анализаторите. Със скок от 5,3%, румънската икономика изпреварва всички останали членки на ЕС, представили данни до момента, цитирани от Фокус.

Четвъртото тримесечие беше добро и за други части на Източна Европа: Унгария и България неочаквано отбелязаха ръст спрямо предходните три месеца, според данни, публикувани във вторник. Литва изглежда е най-добре представилата се в ЕС през цялата минала година.

Румъния официално е избегнала рецесия по време на пандемията. Въпреки че се бори с един от най-големите бюджетни дефицити в Блока, тя успя да увеличи публичните инвестиции до най-високите стойности от десетилетие насам, като стимулираше строителството, а ИТ-секторът остана силен.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Are basta

Are basta

16.02.2021 | 20:21

E6te bokai bob i ti po zemqta i s doma i beeggggaaaiii8..,,m08i

Отговори
1 11
И за мен

И за мен

16.02.2021 | 21:06

една голяма ракия

Отговори
6 3
Джоба крепи Надежда

Джоба крепи Надежда

17.02.2021 | 16:37

Вчера още преди да прочета тази радостна новина в Мекица нещо джоба ми почна да набъбва Викам си Това ще да е от високия икономически растеж Га бръкнах ко набарах един гол.Набъбнал И съ отчаях Ся като прочетох тва пак съ надявам да ми набъбне Този път найстина джоба ама не голия

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай