Следвайте ни

България с малък шанс да привлече производства от Азия

Пет други страни от ЕС имат преднина пред нас

viber icon

България има минимален шанс да привлече чужди инвеститори при евентуална релокация на производства от Азия към Европа. До този извод е стигнал Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в Българската стопанска камара. В свой анализ той сравнява възможностите на страната ни да стане център на ключови изнесени производства спрямо други пет държави в ЕС. И показва къде се намира България в сравнение с другите държави по отношение на глобалните пазари и възможностите да допринесе за повишаване на технологичната сигурност на Европа. 

 

Покрай нарушените вериги на доставки в резултат на кризата COVID-19 висши представители от ЕС започнаха да говорят за повишаване на технологичната сигурност на Стара Европа и скъсяване на веригите за доставки. Редица български политици разчетоха тези сигнали като шанс България да привлече производства от Азия.

Когато европейските политици говорят за повишаване на технологичната сигурност на ЕС, имат предвид такива стоки и технологии, които са от съществено значение за икономиката и по-специално - за ключовите производства. Това най-често са главни базови технологии (Key Enabling Technologies) и технологии на бъдещето. Важен елемент от тази нова сигурност на ЕС са усъвършенствани производствени технологии, използващи роботика, 3D и 4D принтиране и изкуствен интелект, нанотехнологии, авангардни материали, биотехнологии, сигурна, чиста и ефективна енергия, интелигентен транспорт, ресурсна обезпеченост, а покрай самата епидемия - обезпеченост с медицинска апаратура, химически чисти вещества за фармацията, както и високотехнологични предпазни средства.

Какво от това чухме в България? Чухме, че страните от Вишеградската група (Унгария, Чехия, Словакия и Полша), заедно с България и Румъния ще бъдат печеливши от този процес. Има сигнали за релокация на производства и е от изключително значение какви предприятия ще привлечем в България и какви ще привлекат останалите страни от разглежданата група. Най-образно казано, кой ще шие маски и кой ще произвежда медицинска техника и лекарства.

Въпреки по-ниските стойности на БВП на глава по паритет на покупателна способност (ППС) в България, делът на заетите в материалното производство не се различава съществено от този в другите 5 държави и средно за ЕС. Но делът на заетите във високо- и среднотехнологичните производства, където се очаква да бъде конкуренцията при бъдещата релокация, значително изостава от този в другите държави.

България регистрира и значително по-скромно присъствие на международните пазари в групата. Пътни превозни средства, машини и апарати и електроника и електротехника формират около и над 50% от износа на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, на Полша - 36%, на България - 22%. България, единствена от 6-те, има износ на суровинна стокова група с дял в износа си над 5 процента - горива, мед, зърно. Тази структура на българския износ не благоприятства привличането на стратегически високотехнологични инвеститори.

Когато потенциален инвеститор се запознава за първи път с една държава, пита кой вече е там. Ако види развойни офиси на Jonson Control, SAB или FESTO, изводите са едни, когато види гръцки и турски цехове за чорапи и чушки - други.

Нямаме работна ръка за мегазаводи 

Наличието на квалифицирана работна ръка и особено на таланти е един от факторите с голямо влияние. Китай, Индия и цяла Югоизточна Азия, където държавите интензивно инвестират в образование и квалификация, ще продължат да бъдат важна локация за много производства именно заради огромното население и резерв от работна ръка там. Разглежданите 6 европейски държави нямат човешкия капацитет да посрещнат мегазаводите, които работят в Азия. България трябва да се фокусира в привличането на по-малки производства - с персонал между 100 и 1000 души, в изключителни случаи повече.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?