2374

България отново е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

България остава сред държавите в ЕС с най-високи нива на инфлацията и през май, показват данните на Евростат. Така страната ни за втори пореден месец попада сред членките, в които животът поскъпва най-сериозно. С 13,4% инфлация за май България заема пета позиция. 

Средната инфлация в ЕС за този период пък отбелязва нов рекорд и достига до 8,8% на годишна база. В страните от еврозоната инфлацията е малко по-ниска - 8,1 на сто. Руската военна инвазия в Украйна влоши още повече глобалните вериги за доставки и доведе до поскъпване на енергийните ресурси и на стоките, отчитат от европейската статистическа служба.

При 14 страни от ЕС инфлацията през май е по-висока на годишна база от средното равнище за целия Европейски съюз. Най-високо ниво е отчетено в Естония - цели 20,1 процента. Следват Литва, където животът е поскъпнал с 18,5% през май, и Латвия със съответно 16,8%. Позиция преди България пък е Чехия, където през май е отчетена стойност от 15,2 на сто. 

Едва 13 пък са държавите членки, при които инфлацията през май е равна или по-ниска на средната за ЕС. "Отличници в това отношение са Малта с едва 5,8% поскъпване на живота към май, колкото е отчетената стойност и във Франция. Финландия регистрира нива от 7,1 сто, а Италия - 7,3 на сто. 

Очакванията са инфлацията в страната ни да продължи да се увеличава, след като последните данни, изнесени на 15 юни от националната ни статистика, отчитат ускоряване на годишната инфлация до 15,6%, което ще бъде отчетено в следващия доклад на Евростат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?