Следвайте ни

Бизнесът свива инвестициите с 15% през 2019 г.

Единствено в енергетиката се очаква увеличение на средствата

viber icon

Бизнесът свива инвестициите си през 2019 г.  спрямо направените през миналата година. Мениджърите от частния сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14.8% в сравнение с предходната година. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ) след проведено проучване на инвестиционната активност сред промишлените предприятия. Във фокуса на изследването са реализираните инвестиции през 2018 г. и плановете на предприемачите за тази година.

По основни производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2019 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (40.8%). Това са стоки и услуги за производствения процес, инструменти и дребен инвентар, разходи за ремонт, обучение на персонала, пазарни проучвания, реклама и др. При стоките за междинно потребление се предвижда понижение от 14.2% спрямо предходната година.


На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 28.6%), при които се очаква увеличение с 27.3% в сравнение с 2018 година.


Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 15.7%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 27.4% спрямо предходната година.

От НСИ отчитат, че през периода януари - февруари 2019 г.  износът на стоки от България за трети страни нараства с 15%

в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 2.8 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, САЩ, Сърбия, Египет и Русия, които формират 51.3% от износа за трети страни. Най-голям е бил износът в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (85.8%) и „Храни и живи животни" (65.3%).

За първите два месеца на годината износът като цяло с трети страни и ЕС е на стойност 9.2 млрд. лв. Това е с 10.9% повече в сравнение със същия период на предходната година.


За посочения период вносът на стоки в България от трети страни се увеличава с 12.3% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 3.9 млрд. лева. 

 

Само за февруари  вносът нараства с 15.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.9 млрд. лeвa. Най-много внасяме от Русия, Турция, Китай и Украйна, като чуждите стоки са основно храни и живи животни (34.9%) и минерални горива, масла и подобни продукти (28.6%).


През периода януари - февруари 2019 г. общо в страната (от трети страни и ЕС) са внесени стоки на стойност над 10 млрд. лв., или с 5.2% повече спрямо същия период на 2018 година. 


По данни на статистиката външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - февруари 2019 г. е отрицателно и е в размер над 1 млрд. лева. Идентична е и картината с общото външнотърговско салдо. То също е отрицателно и е на стойност 9.2 млрд. лева. По цени след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото през периода януари - февруари 2019 г. е в размер на 242.6 млн. лева.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Зелен бор

Зелен бор

17.04.2019 | 19:56

В енергетиката заради повече продажби на енергия или заради увеличение на цената на тока?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?