Следвайте ни

Бизнесът: Нечестни играчи манипулират пазара на ток

viber icon

Група участници на свободния пазар на електрическа енергия по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство. За това алармират в писмо до медиите и до Комисията за защита на конкуренцията от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. То е подписано съответно от председателите Васил Велев, Радосвет Радев, Цветан Симеонов и Кирил Домусчиев.

Според тях съществена част от електрическата енергия, произвеждана от мощности частна собственост на територията на страната, е под прекия или косвен контрол на субекти, които са свързани лица по смисъла на Търговския закон.  В писмото са визирани следните некоректни дружества: Топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Враца, Сливен, Габрово, Велико Търново, Брикел ЕАД, ТЕЦ - Бобов дол ЕАД и ТЕЦ Марица 3 АД. Общата инсталирана мощност от тях е 2362, 94 MW.

Наличието на свързаност между собствениците на  производствени мощности и субекта - търговец на свободния пазар представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара.

Съдържанието на целия сигнал може да прочетете тук:

https://www.bia-bg.com/standpoint/view/25778/

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

паснк

25.07.2019 | 07:30

Започнах да играя и спечелих 9 253 евро! Вие можете да го направите!Спри да бъдеш наблюдател !Влез в играта ,заложи 10 евро и започни да печелиш !https://bit.ly/2vGdh7g

Отговори
0 0

Иван

23.07.2019 | 19:55

Интересна снимка от машинно отделение на кораб

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?