Следвайте ни

Бизнесменът Борис Калибацев: Защо за българските лозари няма национално подпомагане

viber icon

Липсата на субсидии за производителите на грозде, ниските изкупни цени и нерегламентираната продажба на грозде, са сред основните проблеми, които дискутираха в Аграрния университет в Пловдив фермери от лозаро-винарския бранш с висши чиновници. Собственикът на „Филикон 97“ Борис Калибацев, който от няколко години влезе и в бизнеса с лозя, повдигна два основни въпроса – кога най-после българските производители и преработватели на грозде ще получават адекватно подпомагане като колегите си в другите държави членки на ЕС?

Там помощите за лозарите надхвърлят 500-1000 лв./дка , а в България няма и 30 лв/дка, които получават „на калпак“ всички стопани. Калибацев е категоричен, че мярката „Преструктуриране и конверсия на лозя“ е напълно излишна, а средствата – 90 % субсидия , могат да се насочват към производителите на грозде. Той изрази недоволство и от факта, че единствено в България не е позволено вино да се произвежда в тетрапак опаковки.

Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев коментира, че Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. е адекватна за нуждите на сектора. Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев каза, че Европейската комисия е наложила дерогация и няма как да има двойно финансиране. Той уточни, че изравняването на субсидиите между българските и европейските фермери ще стане най-рано през 2027 г. Това предизвика гневни реакции сред присъстващите, които бяха единодушни, че до тогава секторът може да загине.  Явор Гечев обясни, че е възможно да има национално подпомагане за лозаро-винари чрез създаване на гаранционен фонд. Идеята е да се гарантират минималните доходи на фермерите и да се предотвратят фалити. Той съобщи, че скоро ще стартира мярка, която е за подпомагане за закупуване на специализирана лозарска техника.

От Националното сдружение на българските лозари повдигнаха и въпроса, че е крайно време да се засили контролът, за да се намали сивия сектор в бранша, който е над 50 процента. Те припомниха, че всяка година по време на гроздоберната кампания търговци обикалят страната с бусове и изкупуват грозде на безценица без документи. После го предават за преработка, а полученото вино и ракия се пласира на „черно“.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?