Следвайте ни

Бизнесмен: 2 ч. фейс, 2 лаф, а заплата иска  

У нас не се работи повече от 4 часа, младите хора не могат да контактуват дори, казва работодател, който не може да намери кадри  

2 ч. във Фейса, 2 ч. интриги, 1 ч. кафе и хапване, 3 ч. имитация, че правим нещо и плюене по работодателя. Така се разпределя работното време у нас. Къде е тая безработица, че не мога да намеря ни готвачи, ни сервитьори, ни шофьори, ни чистачки. Защо държавата не праща безработните на курсове по конкретни професии, вместо да плаща помощи, избухна във Фейсбук бизнесменът Себахтин  Исмаил. 

Той е напълнил страницата си в социалната мрежа с обяви за вакантни позиции в хотелски комплекс и транспортна фирма. Плащам на готвачи 1 500 лв., на сервитьорите 1000 плюс бонуси, 2 000 лв. е заплатата на шофьор. Няма хора, коментира пред „Марица” Исмаил.  Дори на административните длъжности идват неподготвени и неграмотни хора, чиито работен ден минава в чата. Младите хора  не умеят да контактуват, липсва им възпитание и какъвто и да е етикет,  жалва се още предприемачът.   

Той е категоричен, че заплатите тук не са по- ниски от колкото в Германия, например, тъй като у нас се работи значително по- малко. Не мога да накарам рецепционист  да бъде и сервитьор, въпреки че на рецепцията има 1 час работа и не се уплътнява 8- часов работен ден. В  Германия за 8 часа ще съвместява още поне 2 длъжности, допълва той. 

За да промени отношението на нашенците към  служебните задържения, държавата трябва да спре да хрантути неработещите и да разреши вноса на кадри от чужбина. Ако това стане, родните готвачи ще разберат, че 1 техен колега от Турция може да върши работата на 3-4-ма в кухнята, казва още още  той. 

Много са обявените работни места в Бюрото по труда в региона в ресторантьорството, както и други сектори, които от дълго време са незаети. На места, като например  новоразкритите произвоства, има голямо текучество, което се дължи на факта, че наетите не се справят с работата, въпреки преминатото обучение, коментираха посредници. 

    

 

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?