1939

Бизнесът в Пловдив расте напук на доминото от кризи

В годината на рекордната инфлация и най-големия военен конфликт след Втората световна

Почти три години пло​вдивският б​изнес се бори с последиците от ковид пандемията. Наред с тов​а тази год​ина предприемачите бяха изправени пред нови предизвикателства ​- шок​овото поскъпване на енергията и горивата, войната в Украйна и последвалата газова криза в европейски мащаб. И за капак ​- растяща инфлация, която този ноември беляза ръст от почти 17% в сравнение с ноември 2021 г. Тези изпитания в комплект се оказаха фатални за някои бизнеси, а други се калиха и не само че намериха сили да продължат напред, но и да регистрират растеж, включително и свободните професии. Като резултат - оптимизмът в бизнес средите под тепетата има надмощие, а това поддържа силен и предприем​аческия дух. Доказателство за това е фактът, че Пловдив влезе в топ 3 за най-добри европейски градове за правене на бизнес и стратегия за инвестиции за 2022-2023 г. в класация на престижното издание "Файненшъл Таймс". 

 

През 2022 г. видяхме подем в различни производствени сфери и реални инвестиции за милиони лев​ове в Пловдив и областта - български и чуждестранни. Безспорно част от тях се дължат на европейски средства, получени по оперативни програми, кредити, реинвестиции, както и средства  по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Производителят на оптична техника

„Оптикс” АД - Панагюрище, направи в Пловдив инвестиция за 10 млн.

В началото на тази година компанията откри свой производствено-развоен център под тепетата, с което осигури 100 нови работни места. Затова и неслучайно преди дни получи награда от Агенцията по заетостта в категория „Работодател със значим принос за осигуряването на заетост на регионалния трудов пазар”.

„Макском“ стана победител в раздел „Производство“

в конкурса Forbes Business Awards 2022. Компанията постави Пловдив на европейската карта с иновативните си eлeктpичecки вeлocипeди. Фирмата стана партньор с aвcтpийcкия пpoизвoдитeл нa мoтoциклeти Ріеrеr Grоuр. Съвместната българо-австрийска компания „Пиерер & Макском Мобилити“ ООД, регистрирана в Пловдив, вдига зaвoд зa eлeктpичecки вeлocипeди в Tpaкия икoнoмичecкa зoнa, а инвecтициятa e в paзмep нa 120 млн. лв. Нещо повече - собственикът на „Макском“ Максим Митков смята да строи до новия завод жилища за 1000 работници,  които тепърва ще бъдат наети от околните населени места.

Инвестиция за над 60 млн. евро направи „Шнайдер Електрик България“,

част от френската Schneider Electric. Средствата са вложени за разширение на умната фабрика с 3000 кв.м и увеличение на производствените мощности. Това ще даде възможност да се открият още над 100 нови работни места, с които общият брой ще стане близо 1000.

Туризмът,

който е един от най-силно засегнатите сектори от ковида, вече е извън реанимация и догонва преди пандемичните си показатели. По последни данни на Регионално статистическо бюро - Юг, приходите от нощувки в област Пловдив през октомври 2022 г. достигат 7.4 млн. лв., което е ръст от 70.4% спрямо същия месец година по-рано. Доказателство за възхода на туризма в Пловдив е четвъртото място, отредено на града ни в класацията за „Най-добра европейска дестинация 2022“(European Best Destinations). Туристи от над 180 държави отредиха на Пловдив призово място в подкатегориите за „Най-добра културна дестинация в Европа 2022“, „Най-романтични дестинации в Европа“, както и в категорията „Най-добри винени дестинации в Европа“. 

 

Димитър Маджаров, собственик на едноименната компания за месни и млечни продукти: Продаваме успешно в Европа и Арабския свят

Изпращаме трудна година, най-вече заради кризата с горивата, повишената енергия, ръста на суровини и различни материали. Това рефлектира до малък спад в производството, но ръст в лева заради инфлацията. Заводът ни в Пловдив е на природен газ, а този в Стамболийски - и на ток, и на газ. Говори се, че от януари ще има скок на газа с 40%, което е нов удар за всяко едно производство. Предприели сме мерки да използваме алтернативно гориво и в тази връзка проектираме изграждане на нефтено стопанство. По принцип по-евтиният вариант е с пропан-бутан, но изискванията за безопасност са по-големи и на този етап няма как да минем на това гориво. Въпреки трудностите се запазихме като експортно ориентирана компания и успяхме да обогатим портфолиото си с нов асортимент. Наши млечни продукти се реализират успешно както на европейския пазар, така и в Арабския свят. Специално трайните месни изделия се търсят изключително много в Англия и на Балканите, където предпочитат традиционния български вкус.

 

 

Инж. Димитър Георгиев, президент на "Роза Импекс": Пробихме на Световното по футбол в Катар с бои за лице

Изпращаме много добра година, по-добра от предишните две, когато ковид пандемията беше в силата си. Даже успяхме бързо да преодолеем проблемите, които ни възникнаха заради войната в Украйна. Отначало имахме трудности с доставките на нашите продукти във фирмения ни магазин в Киев, но постепенно транспортът се регулира, съответно и  зареждането стана ритмично. Във финансово изражение приключваме годината с 15-20% ръст на приходите от продажби в страната и чужбина. Продължихме да търсим и да се налагаме на нови международни пазари. Един от големите ни успехи тази година е, че стъпнахме на пазара в Катар. Там се наложихме много добре с нашите бои и гримове за лице, с които масово се боядисваха феновете на различни отбори на Световното първенство по футбол, което приключи преди дни. С други наши продукти спечелихме Унгария като нова дестинация. Поддържаме досегашния си износ в почти цяла Европа, както и на още 4 континента. През 2023 г. ще продължаваме да отстояваме принципите си за работа и ще се стараем да поддържаме темпото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
25 коментара
Хохохо

Хохохо

22.12.2022 | 20:33

Кой не е работил в Макском той не знае. Цялата Пловдивска област е минала от там. А за Маджаров дори и той неси яде от това което е произвел.

Отговори
6 0
хохохо

хохохо

22.12.2022 | 14:09

Кой ви вярва шорошояди, Пловдив бил влезнал в класация на Фейнешъл таймс, сигурно, защото едно време чичо ви Тотьо им е кихал държавна пара за реклама! А който плаща той поръчва музиката, ако ще да е там Фейнешъл таймс!

Отговори
10 4
идиоти

идиоти

22.12.2022 | 13:29

Бизнесът расте, а работниците обедняват! На кое място в страната сме вече по заплати? 20-то?

Отговори
21 0
Стопхам

Стопхам

22.12.2022 | 12:21

Въпреки медийните изцепки на прага сме пред гражданска война - народа се учи. Освобождавали сме се и от други тирани.

Отговори
14 3
Боко тиквата

Боко тиквата

22.12.2022 | 11:52

Какви са тези заплати? Кой ще ми пълни чекмеджето? 12 години държах ниски заплатите на балъците, за да ми пълнят чекмеджето сега ще развалите нещата!!!

Отговори
18 3
Фанка

Фанка

22.12.2022 | 11:28

Аз взима в чистотата 1500 щото чистя кат прахосмукачка робот

Отговори
12 2
Значе

Значе

22.12.2022 | 11:24

Изселването на селата,ще върви в пълна сила.В статията се отбелязва,че ще търсят хора главно от там,щом и блокове ще им строят ВИЕ СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ЩО ЗА СЕЛЯНИЯ СТАВА В ГРАДОВЕТЕ! АМАН ОТ ЕВРОГЕЙСКИ ИНВЕСТИТОРИ ТЕ УБИВАТ БЪЛГАРИЯ

Отговори
18 1
Айше

Айше

22.12.2022 | 11:22

За по малко от 2 хиляди чисто работа не бара да ходят в Африка а ваучерите да си ги заврът изотзад

Отговори
13 2
ПРЕПАКЕТИРАНЕТО НА ТУРСКИ И КИТАЙСКИ СТОКИ

ПРЕПАКЕТИРАНЕТО НА ТУРСКИ И КИТАЙСКИ СТОКИ

22.12.2022 | 10:48

И ВКАРВАНЕТО ИМ В ЕВРОПА БЕЗ МИТА, ПОДЛО И ДОЛНО! КАТО ЗА П С Е Т А , КАКЪВ ТОЧНО БИЗНЕС СЕ ВОДИ?

Отговори
12 2
Ачо

Ачо

22.12.2022 | 11:04

Ако не е това поне половината град Пловдив и областта няма да са в България, а някъде из западна Европа. Помисли за това. Без икономическите зони в и около града, Пловдив е свършен.

Отговори
8 4
Бизнеса

Бизнеса

22.12.2022 | 09:18

Като всички работят за стотинки е нормално бизнеса да има растеж въпреки неблагоприятните условия. Даже фирми от София и Варна идват тук защото знаят, че това е града на балъците за 800 лв нето

Отговори
19 2
Хал хабер си нямаш

Хал хабер си нямаш

22.12.2022 | 09:48

В кои от изброените фирми се работи за 800 лв. чисто, бе? Въобще кой през 2022 работи в Пловдив за тия пари? Аре да спреш да говориш наизуст тъпотии.

Отговори
7 16
Бизнеса

Бизнеса

22.12.2022 | 10:01

Телевик, БТЛ, Ок Офис, Гагарин, Аутохит, Макском още куп други малки и големи фирми. Даже агенциите, който предлагат работа се срамуват да им постват обявите щото никой не ги отразява. Така че не ми викай кой дава такива пари през 2022 в Пловдив защото явно изобщо не си наясно със ситуацията в града.

Отговори
16 0
Казах ти - много лъжеш!

Казах ти - много лъжеш!

22.12.2022 | 10:10

В Макском през 2022!!!!!!!!! заплатите в производството са 1400-1500 лв. чисто с ваучера, така че лайняните лъжи може да си ги навреш да не казвам къде. Не ме карай да проверявам и по другите фирми, за да видя кой е тоя който през 2022 работи за 800 чисто.

Отговори
4 13
ами

ами

22.12.2022 | 10:31

как в кои ? В 70% от фирмите се работи за толкова пари чисто.Въобще 75 % от работещите в Бълария като цяло получават около или малко над т.н. средна р. заплата. Работещи бедни.

Отговори
13 0
Луда работа

Луда работа

22.12.2022 | 10:40

Абе глупендери, средната заплата НЕ Е 800 лв. а е доста над това. Или в този форум сте събрани най-ниско платената сган в областта или живеете в някаква паралелна вселена.

Отговори
4 11

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?