Следвайте ни

Бизнесът в Пловдив на трето място по приходи от износ

За 2019 г. експортно ориентираните компании в региона са получили 4,1 млрд. лв.

viber icon

Експортно ориентираните фирми оформят гръбнака на много местни икономики, особено сред профилираните в преработващата промишленост. Стойността на приходите от износ до голяма степен зависи от размера на местната икономика. По този показател Община Пловдив се нарежда на трето място в страната. Това сочи проучване на Института по пазарна икономика за приходите от износ, както и делът им в общите приходи от продажби на нефинансовите предприятия за 2018 г. и  2019 г.

Очаква се лидер в тази класация за 2019 г. да е столицата, където  износът е 34 милиарда лева. Освен с позицията на София като най-голяма местна икономика в страната, там има и съсредоточаване на високотехнологични фирми, които работят предимно за външни пазари, както и установяване на централните офиси на голям брой външнотърговски дружества. На второ място се нарежда Бургас с 5,7 милиарда лева, а Пловдив и Варна са със съответно 4,1 и 2,6 милиарда лева. Прави впечатление, че в топ 10 се нареждат и няколко по-малки общини със силна индустрия - Марица (1,4 милиарда), Ботевград (1,2 милиарда), Севлиево (955 милиона лева).

В относителен план, през 2019 г. най-голям е делът на приходите от износ в общите в Ботевград, Летница и Руен (по 73%), Петрич (62%) и Марица (60%). Високи дялове има най-вече в относително малки общини, доминирани от преработващата промишленост, където няколко големи местни предприятия допринасят за значителна част от износа.

Същевременно, в общините с голямо население, и особено в областните центрове, но и в средищата за висше образование, очаквано делът на услугите, насочени към вътрешното търсене, е по-голям. В столицата например този дял е 24%, в Пловдив - 23%, а във Варна -18%.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Читател

Читател

12.07.2021 | 12:06

А Пловдив на осмо място по заплати ...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?