Следвайте ни

Бизнесът в Пловдив гони софийския по помощи за работниците

viber icon

Пловдивският бизнес гони софийския по помощи от държавата за работниците заради коронавируса. Областният град попада в топ 3 по ползване на мярката 60/40 заедно с Варна. Първенец е столицата. Въпреки това двата областни града са далеч зад София. В града под тепетата и региона от възможността за ползване на помощта са се възползвали 1006 компании, докато в столицата броят им е 3960.


Работодателите, които са одобрени по мярката 60/40 в Пловдивско са  8.4% от всички кандидатствали фирми в страната, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Сред компаниите, прибегнали до схемата, е и фирма за производство на хидравлични и вакумни помпи  и на компоненти за автомобилни трансмисии със седалище в Индустриална Зона Раковски. Те са кандидатствали за общо 422 служители за период от 6 месеца. Другите областни градове, в които има значителен интерес към мярката са Бургас, Благоевград, Русе и Стара Загора. 


Запазени са общо 265 137 работни места в страната. За целта са изплатени над  807,3 млн. лв. Най-голяма сума е изплатена за работещите в предприятията от преработващата промишленост – над 334,8 млн. лв., за запазване на около 112,3 хиляди работни места. 


Сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ е подпомогнат с около 107,1 млн. лв. за 51,9 хиляди работни места. Към работодателите от търговията са насочени 91,2 млн. лв. за над 32,7 хиляди служители, предприятията от добивната промишленост са получили 62,7 млн. лв. за 8,0 хиляди запазени работни места, а сектор „Транспорт, складиране и пощи“ – 69,5 млн. лв. за близо 24,1 хиляди работници и служители. Промените в дизайна на мярката след юни миналата година доведоха както до разширяване на обхвата ѝ, така и до увеличаване на равнището на изплащаните компенсации, анализират от НОИ.


Работодателите, които искат да кандидатстват по мярката 60/40 трябва да подадат заявления по образец в Дирекция „Бюро по труда“. Ако отговарят на критериите и бъдат одобрени, то те ежемесечно трябва да представят списъци на работниците и служители за изплащане на средства за предходния месец. 


Средствата за запазване на заетост и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за всички работници и служители се превеждат от НОИ по платежните сметки на съответния работодател. Това става два пъти седмично, като срокът от получаване на списъците в НОИ до постъпване на сумите по платежната сметка на осигурителя е не повече от 5 работни дни при нормативно определен срок до 10 работни дни. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

брех, брех, чудо

брех, брех, чудо

08.02.2021 | 10:47

8,4%!!! Ашколсун, бей ефенди! А останалият бизнес- ряпа да яде.... На калпак (на всички) се дава помощ в другите държави, а тук - "има, нема" се разиграва. Одобрени от всички кандидатствали - 8,4%! Поне на 10% ги закръглете! Жалка история! И се хвалят?

Отговори
4 0
Подпорна стена Хотел Алепу

Подпорна стена Хотел Алепу

08.02.2021 | 10:30

Под статията за подпорната стена на хотел Алепу що не можем да коментираме, другарки от Марица? Цензура, както в Путинская Русь, нали?

Отговори
4 0
Иво

Иво

08.02.2021 | 09:48

А кога ще почне да гони софийския бизнес по заплати!?

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай