49
Следвайте ни

Бизнесът в България плаща най-скъпия ток в Европа ГРАФИКА

viber icon

Българският бизнес плаща най-скъпия ток в цяла Европа. С днешна дата цената за един мегаватчас на Българската борса IBEX в пазарния сегмент „Ден напред” е 211.29 евро. В Гърция, с чиято енергийна борса сме обединени, енергията струва 204.71 евро, а в Румъния – 203.75 евро. Приблизително същата - 203.48 евро/мвтч струва енергията в Италия. Оттам нататък разликите са огромни. Германската индустрия плаща 167.84 евро/мвтч, френската – 183, а Испания и Португалия – 184.48 евро/мвтч. 

Прогнозите занапред също не са добри. Цените на енергоносителите ще продължават да растат, смята Добри Митрев, председател на Българска стопанска камара. „А тези скокове в цената на електричеството и природния газ са, меко казано, обезпокоителни, те са стрес в цялата икономика, особено във високопроизводствените сектори", допълва той.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

съд за мафията

съд за мафията

11.10.2021 | 16:54

Това са заслугите на ГЕРБ заради спрените Южен поток и АЕЦ Белене! Сега ще изнасяме ток за цяла Европа, но ние няма да можем да си купуваме, защото сме бедни! Бойко, къде е газовия хъб "Балкан", който щеше да захранва половин Европа? Бойко, защо 12 години не можахте да изградите газовия интерконектор с Гърция? Сега имаме договор за евтин азерски газ, но не можем да го използваме!

Отговори
2 5
Истината

Истината

11.10.2021 | 13:14

Така ще бъде докато управляват Радев с неговите алчни, крадливи и некадърни калинки, които лобира за фирмите износители на ток.

Отговори
7 5
Батко

Батко

11.10.2021 | 12:44

Ами спрете да изнасяте ток и го продавайте на вътрешния пазар, където има нужда. Изнасяме евтин ток навън и внасяме скъп. На това му се вика предателство и се наказваше със смъ рт едно време!

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?