Следвайте ни

Бизнесът уверява, че токът няма да поскъпне

viber icon

Цената на тока няма да се повлияе от заложените със законови поправки субсидии от 33 млн. лв. годишно, които да получават предприятията за периода от 1 юли 2019 до 31 декември 2020 г. като компенсация за купените от тях парникови емисии.

Това се посочва в разпространена в понеделник позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската асоциация на металургичната индустрия и Българската камара на химическата промишленост.

Уверенията на бизнес организациите са по повод предстоящото разглеждане на второ четене на промените в Закона за ограничаване на изменението на климата, позволяващи частично компенсиране на непреките разходи за емисии на въглероден диоксид на предприятия, които извършват икономическата си дейност в отрасъл или подотрасъл, за който Европейската комисия е преценила, че е наличен съществен риск от изместване на въглеродни емисии или т.нар. "изтичане на въглерод". В тази сфера у нас попадат металургичните, химическите и торовите заводи, както и предприятията за хартия и картон.

Европейските директиви допускат до 25 процента от приходите на страната от продажба на спестените държавни парникови газови в европейската търговия да отиват за подобни компенсации. Българските постъпления в момента отиват във Фонд " Сигурност на електроенергийната система".

С тях се покриват разходите на държавната "Национална електрическа компания" за изкупуване на тока по преференциални цени, както и разликите между тези цени и пазарните на тока от възобновяемите енергийни източници.

За 2019 г. приходите на държавата от изтъргувани спестени въглеродни емисии са 861.151 млн. лв. При консенсус между бизнес организациите за годишен бюджет на тови вид помощ за тях от 33 млн. лв. това означава, че 3.8% от тези постъпления ще се използват за помощта при допустими 25%.

Това означава, че тези 33 млн. лв. няма да се събират от потребителите чрез повишаване на компонентата "задължение към обществото" (ЗКО) и не би следвало да повлияе на крайната цена на електрическата енергия, посочват трети организации.

Дори и да се приеме хипотетично, че изплащането на тази помощ би се извършило чрез събиране на средства от крайните потребители чрез ЗКО, повишаването на цената на тока би било около 1 лв.на мегаватчас на годишна база. Доколкото субсидията ще е година и половина евентуалното поскъпване би било 1.50 лв./МВтч.

Освен това при стопанско потребление в България от порядъка на 22 млн. МВтч две трети от ефекта от повишаване на ЗКО ще се понесе от стопанските субекти, пише Mediapool. Те са приели тази вероятност, съгласявайки се с размера на бюджета на подпомагането, заявяват бизнес организациите.

Те уточняват, че  част от ценообразуващите елементи на ЗКО намаляват, намалява и отстъпката за зелена енергия, и така хипотетичното увеличение от прилагането на компенсации за непреки разходи би било компенсирано. За ценовия период 1 юли 2018 г. –– 30 юни 2019 г. компонентата за зелена енергия е била 23.78 лв./MВтч, а за настоящия ценови период е съответно 4.99 лв./MВтч.

Към настоящия момент тази помощи получават Белгия (региони Фландрия и Валония), Нидерландия, Германия, Великобритания, Испания, Франция, Словакия, Финландия, Латвия, Полша, Гърция и Люксембург, както и Норвегия. Предстои Чехия да започне да я прилага, обяснява се още в позицията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Linda Mark

19.02.2020 | 11:45

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?