49

Бизнесът у нас зове за бойкот на стоки от Нидерландия

„България трябва да използва всички възможни лостове и канали за влияние срещу Нидерландия. Можем да бойкотираме техните стоки, можем да не купуваме горива в техните бензиностанции. Можем да не изпращаме децата си в нидерландските университети.” С такъв призив излезе Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в телевизионно интервю вчера.  

Трите членства - Еврозоната, Шенген и ОИСР, трябва да са национална кауза и приоритет, около който трябва да се обедини обществото, призова още той. И видя политически и икономически интереси зад решението на Австрия и Нидерландия да ни спрат за свободната от граници зона. 

"Това, че не сме в Шенген, за бизнеса означава нелоялна конкуренция за различни отрасли. Поставени сме при различни условия и това допълнително оскъпява и затруднява българския бизнес", смята още Велев

Какво обаче следва от призива му за бойкот на всички нидерландско? 

Според данните на Министерството на икономиката водещи инвеститори у нас с нидерландско участие са производителите на бира Heineken (Zagorka), Jacobs Douwe Egberts (от хранително-вкусова промишленост), веригата бензиностанции Shell и Philips - Koninklijke Philips N.V, който е сред най-големите световни производители на електроника. От финансовата сфера Нидерландия  е представена у нас с ING bank.

От страната на лалетата внасяме главно биодизел и смеси, електрически апарати за телефони и медикаменти. Водещи стоки в износа ни към Нидерландия пък са семената от рапица и слънчоглед, пшеница и смес от пшеница и ръж, медикаменти и стъклария.

Пак по данни на Министерството на икономиката, в края на 2021 г. сумарната стойност на преките чуждестранни инвестиции на Нидерландия в България възлиза на 7411.3 млн. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на преки чужди инвестиции (ПЧИ) в България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Айде

Айде

09.12.2022 | 18:16

Почвайте бойкота

Отговори
0 0
Боко тиквата

Боко тиквата

09.12.2022 | 13:50

Мойте хора хубава дандания вдигат. А така да отвлечете вниманието, че заради мен и Делян не ни искат в Шенген. Нали трябва да пълним чекмеджетата с кинтите на дъртите балъци, които гласуват за нас.

Отговори
2 0
Западняк

Западняк

09.12.2022 | 03:38

Вари го, печи го - той си остава ЦЪРВУЛ. на калпав хYи вълната му пречи. На този хуйо не му е ясно защо Европа не иска кочината в Шенген. Бойкот е първичната реакция на примитивен сволоч, който става само за метач на улиците.

Отговори
2 0
шорошоядска гнида

шорошоядска гнида

08.12.2022 | 15:35

няма да си бодвам цветенца и орхидеи отзад!

Отговори
0 1
Аз например съм съгласен

Аз например съм съгласен

08.12.2022 | 13:20

Ще бойкотирам нещастните червени нидерландски домати. Дървени са и стават само за гледане.

Отговори
2 0
ХА ХА ХА ХА!

ХА ХА ХА ХА!

08.12.2022 | 11:03

Нещастни червени кадесари, назначени за "бизнесмени за една нощ от Партията и ДС!

Отговори
6 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?