Следвайте ни

Бизнесът спира работа, стяга протест срещу скъпия ток

viber icon

Четирите най-мощни бизнес организации са готови на национален протест и спиране на работа заради рекордно скъпия ток и липсата на адекватни мерки от страна на компетентните институции. Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците изпратиха предупредително писмо до премиера Стефан Янев. 

Още в понеделник беше отбелязан абсолютен ценови рекорд за цялата история на българската енергийна борса.  В сегмента "Ден напред" сделките с доставка за 3 август се сключваха на ниво от 293.02 лв./мВтч, като за сравнение най-високата постигната досега стойност беше малко над 250 лева.

Средната базова цена на активна електроенергия, пазар „ден напред“ по данни на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД от началото на месеца досега е 130,95 Евро/МВтч, а за днес е 169,10 Евро/МВтч или над 338 лева/ МВтч. Цените на електроенергията в България вече превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция - Германия, Италия, Франция, Австрия с над 50%, правят сравнение бизнес организациите.

„Като отговорни, национално представени работодателски организации, многократно сме сигнализирали и предупреждавали за потенциалните рискове пред пазара на електроенергия в България. Уви, премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00ч. на 4-ти август 2021г.“, пишат едрите индустриалци. 

Бизнесът има три искания. Първото е осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД. Второто - временно ограничаване на износа на електроенергия. Последното им предложение е подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

когато комундета

когато комундета

04.08.2021 | 21:03

докопат власта е все така,свиквайте това е само началото

Отговори
3 2
Стоичков

Стоичков

04.08.2021 | 18:37

В тая "Българска енергийна борса" са пълни спекуланти,как винаги за нашия пазар цените са най високи. До кога ще се оправдават с търсене и предлагане,а износа си върви. Не е ли редно първо да обезпечите нашето потребление и бизнес,а после другите заявки. Как навсякъде са сложени на ръководни постове продажници за които родното е на втори план и важното е да се трупат печалби в сектора.

Отговори
7 0
Валл

Валл

04.08.2021 | 15:51

Сега като платите тока ще видите накъде ви води зеления чорап...

Отговори
7 2
Бъбу

Бъбу

04.08.2021 | 15:18

То да е само тока, ами вижте цените на бензини те и другите горива, на основни хранителни продукти. Заслужават не протест ами общонационална стачка под прозорците на Радев. Къде са мазни те синдикати

Отговори
11 1
Ерхан

Ерхан

04.08.2021 | 12:06

А когато тока е евтин намалят ли цените? Тези организации са пълни с агенти на ДС

Отговори
15 4
Гешев

Гешев

04.08.2021 | 12:53

Ерхан, в България все още няма организация, която да не продължава да е контролирана от ДС.

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?