71

Бизнесът скочи срещу минималната заплата: Това не е социално подпомагане!

Бизнесът отново открито скочи срещу формулата за определяне на минималната работна заплата /МРЗ/,  според която МРЗ за страната занапред трябва да бъде  50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

„Предложеното от Министерството на труда и социалната политика не може да се обсъжда. Късаме го. Започваме на бял лист. То елиминира социалните партньори и диалог и въвежда грешни формули. Каква е логиката, когато икономиката върви надолу и трябва да се пазят работните места на хората и заетостта, вие да създавате условия да се уволняват хората? Нека и друго да кажа. Минималната работна заплата е заплата, а не социално подпомагане“, така бурно реагира в студиото на БиТиВи шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

Припомняме, че още миналата година предложенията на Министерството на труда и социалната политика срещнаха опозиция и от страна на синдикатите, и от страна на работодателите.

„20% от наетите хора в България получават минимална работна заплата. На 1 февруари миналата година в предпоследния ден на 48-ото Народно събрание бяха вкарани промени в Кодекса на труда. Това беше порочно направено. Казаха, че било да се хармонизира правото с това на ЕС. Директивата на ЕС обаче не е регламент. Държавата трябва да прецени дали го приема или не. Взе се само една референтна стойност от много изброени. Така беше премахнато най-важното нещо в европейския социален модел – договарянето между синдикати и работодатели“, допълни и другия събеседник в студиото бившият социален министър Христина Христова

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Читател

Читател

14.03.2024 | 16:10

Стига с това "социални помощи".Хората трябва да имат европейски заплати и пенсии.Не може да им се компенсират миналите доходи със социални помощи.Това никъде го няма по света.И стига този Адамов и тази Христова са говорили глупости и ние си пълни м главите с тях и се ядосваме.Доходите са заплата и пенсия.А какво е това да чакаме да се компенспираме с дърва,въглища.Пълни глупости.

Отговори
11 2
Дядо Йоцо

Дядо Йоцо

14.03.2024 | 14:23

За какъв бизнес говорите в България? Тук не съществува бизнес ако не е на държавна хранилка.Бизнес без протекция,без държавни поръчки,без кражби не може да съществува. Разберете го това.Няма нито малък нито среден бизнес всичко без държавна ясла е фалирало отдавна и крета на издихание.

Отговори
16 2
Vasilko Levski

Vasilko Levski

14.03.2024 | 13:11

Време е ние да скочим срещу тези мърши робовладелски.Народен съд за тези помияри

Отговори
20 1
Max

Max

14.03.2024 | 12:24

Ако има как работниците да плащат на бизнеса че ги е наел ще са доволни

Отговори
16 1
Пьлен смях

Пьлен смях

14.03.2024 | 10:52

То в Гьрция минималната е по голяма от тук над то тук бизнесмените са мутри укриващи даньци и не плащат и заплати

Отговори
16 2
Асен

Асен

13.03.2024 | 23:02

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://mub.me/mens

Отговори
2 4
Ggг

Ggг

13.03.2024 | 22:10

Време е човешкия ресурс да се оцени и особенно кадрите

Отговори
18 2
Ганьо

Ганьо

13.03.2024 | 21:41

Половината бизнес е наши фирми ,на наши хора.Как да даде нормални заплати като не произвежда нищо освен усвояване на средства.Собственици калинки, с фалшив ценз,с фалшиво счетоводство, неплащащи данъци.Знаят само с усвоена държавна пара да купуват имоти ,коли и силикон в устата и гърдите на любовниците си.

Отговори
31 2
Данчо

Данчо

13.03.2024 | 20:40

За тези пари и изкуствения интелект и роботи няма да работят.Щяли да вкарат виетнамци.Във Виетнам заплатите почват от 1200 долара.

Отговори
28 4
Sisu

Sisu

13.03.2024 | 20:14

Заради смешните заплати народа намалява вече 30 год. На тези хора не им трябват, трябва им земята...

Отговори
30 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?