71

Бизнесът сам си кове кадрите: Училището в Бенковски става професионално

Основното училище в с. Бенковски ще бъде преобразувано в професионално средно училище от 2024 г. Паралелките ще бъдат в направленията електроника и електротехника, електроника и компютърни науки и машиностроене. Идеята е там да се обучават кадри за бизнеса в Тракия икономическа зона /ТИЗ/.

Фирмите в индустриалните зони ще подпомогнат още три училища в Пловдивска област, за да се превърнат в модерни професионални гимназии. Това се разбра на форума "Бизнесът и професионалното образование - 4 пилотни проекта за гимназии в Пловдивска област". В проекта, освен школото в Бенковски, са включени:  гимназията по машиностроене -  Пловдив, по селско стопанство - в Куклен и по жп транспорт "Христо Смирненски" в Карлово. 

Кметът на община Марица Димитър Иванов разказа, че е изпратил уведомително писмо до МОН за училището в Бенковски, а Антоанета Пакова, началник на РУО-Пловдив, увери, че вече  е стартирала процедурата по преобразуването.

"Не искаме да отричаме направеното дотук, а да го подобрим, но с по-бързи темпове, посочи инж. Пламен Панчев, създател и директор на ТИЗ, в която си партнират над 200 фирми и работят повече от 35 хиляди души. Той посочи, че бизнесът е наясно какво му е необходимо като кадри и от години работи с професионалните училища в областта. Според него е важно да се покаже на българското общество, че индустрия в България има и младите хора имат бъдеще тук.

От години бизнесът се опитва сам да си „кове“ кадрите. По време на форума представители на "Шнайдер Електрик", „Атаро клима“, "Пиерер & Макском Мобилити", "Либхер-Хаусгерете Марица", "Милара Интернешънъл" и "БТЛ Индъстрийз" разказаха как с тяхна помощ и по тяхно настояване са създадени различни паралелки, въведени са допълнителни обучения, оборудвани са кабинети. Фирмите традиционно осигуряват стажове и стипендии за висше образование на млади таланти. Бизнесът често финансира и ремонтни дейности в училищата. 

В инициативата за подпомагането на професионалното образование се включват и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и Холдинг „Български държавни железници“ (БДЖ), стана ясно още на форума. Те ще си партнират с професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен, която, по думите на кмета на общината Мария Белчева, е със затихващи функции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
хохохо

хохохо

31.05.2023 | 15:12

"бизнеса сам си кове кадри" - шорошоядски маричански хуморезки от 1000 и 1-на нощ!

Отговори
1 0
Пламен

Пламен

31.05.2023 | 13:10

Няма значение кой ще е гл.прокурор....и Сарафов се оказа мултимилионер, крадене му е майката , крадене и укриване на ддс....така правят пловдивските строители

Отговори
3 0
Пламен

Пламен

31.05.2023 | 13:08

Бизнесът кове роби на по 1000лв заплата, 1000лв на месец гарантират мизерията съществуване и безличен живот.Ако не кралете за да натрупат капитал и да станете бизнесмени то животът ви ще мине в мизерия и болка

Отговори
4 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?