46
Следвайте ни

Бизнесът с лоша прогноза: Нов скок на цените още другия месец

viber icon

Нов скок на цените на стоките и услугите вещае бизнесът. Причината този път е поредното административно вдигане на минималната работна заплата /МРЗ/ от януари 2022 г. В анкетата на Българска стопанска камара /БСК/ „2021 г. през погледа на бизнеса“ почти половината предприемачи /46%/ са отговорили, че за да могат да запазят персонала си при новите условия, ще продават по-скъпо на крайни клиенти. Следващата по големина група от анкетираните /24%/ виждат за себе си един единствен изход – да пристъпят към съкращаване на персонал, тъй като не могат да си позволят този разход. Едва 12% от бизнеса посочва, че новото равнище на МРЗ няма да създаде проблем за компанията.

Като цяло оценката за отиващата си година не е добра. СОVІD кpизaтa ce е отразила сериозно върху показателите на фирмите, като всички те бележат драстични спадове спрямо предкризисната 2019 г., показва проучването. Обемите на производство намаляват в 60% от компаниите, като надолу вървят продажбите и оборотите за 2/3 от фирмите. Bъншнитe пaзapи зa 36% oт aнкeтиpaнитe ca ce cвили, a почти половината работодатели ca намалили броя на работните места.

Въпреки всичко предприемачите влизат в новата година с оптимистични очаквания. 42% oт анкетираните очакват икономически спад през 2022 г, но в миналогодишното изследване песимистите бяха двойно повече. 17% нe oчaквaт никaквa пpoмянa, a 31% ca oптимиcтитe, които са тройно повече спрямо миналата година. Като риск пред развитието на българската икономика мнозинството считат цените на енергията, фискалната и регулаторна тежест, дефицита на добри кадри.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?