Следвайте ни

Бизнесът плаща заплати с 1,3 млрд. държавни пари

viber icon

Министерският съвет одобри редизайна на мярката 60/40, с която бюджетът помага на фирмите да плащат заплати. Новите правила отварят мярката за подпомагане на почти 2,1 млн. работници. До момента сме платили около 130 милиона лева по мярката, съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет. 

Благодарение на нея сме запазили работата на 160 хил. души от 9000 фирми, чакат за финансиране още 17 000 заявления за още 300 000 работници, обясни Борисов. Новият дизайн на мярката 60:40 ще действа до 30 септември.

1,3 млрд. лв. ще е размерът на помощта от страна на правителството към бизнеса, за да плаща заплати на работниците си, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

За секторите туризъм и пътнически превози мярката ще е реално 80/20, тоест държавата поема 80% от заплатата на работниците. За тези два сектора има допълнителна мярка на стойност 40 млн. лв., обясни Борисов.

„От днес въвеждаме и трета мярка – наемане на безработни с европари за 160 милиона лева“, добави премиерът. Средствата не са от заем, безвъзмездни са. От тях само 50 милиона са за туризма, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че вчера СЗО отново са ни уплашили с твърдението, че най-лошото тепърва предстои в условията, когато държавите разхлабват мерките. „Колко дисциплинираните са българите, когато отиват в чужбина. Помните какъв шум беше за декларациите по КПП-тата, а сега чинно си попълват за Гърция, плащат си магистралите“, отчете премиерът.

Относно  предстоящия мач между ЦСКА - Локо (Пд) и привържениците на двата отбора да бъдат с маски и през седалка Борисов заяви: "Здравният министър да отиде на мача да види как се спазват мерките. Нека дадем пример като българи, че можем да го правим".

Премиерът напомни, че вчера се е разпоредил и да се спрат дейностите на Седемте рилски езера. "Вижте какъв е този проект и повече такива глупости да не се правят. Каквито и да са добри подбудите, има начини да се направят както трябва. Дразни хората, а ме дразни и мен", заяви Борисов на министъра на екологията Емил Димитров. Той заяви със зелените да седнат и да се разберат: "Седнете на чай - билков, липов, вземете си мента, глог и валериан и разрешете проблема". "Нашата перла са", допълни премиерът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?