1553

Бизнесът отваря сам ковачница за кадри

В днешно време по-лесно се влиза в университета, отколкото в детска градина, но голяма полза от хилядите висшисти няма

Наред с ежедневните кризи за цените на тока, забавени доставки и растящи разходи бизнесът от години се бори с непреодолим проблем - липсата на работна ръка. И по-конкретно такава, която е подходяща за нуждите на работодателите. Всъщност в последните години бизнесът е готов да забрави за големите си изисквания и приема какви да е служители, дори такива, които отговарят на един от пет изброени критерии.

И това не е лесно при ниската безработица в България и още по-ниската в Пловдивско, но всъщност трудното започва оттук. За собствена сметка бизнесът обучава кандидатите за конкретната длъжност, отделя ментор от фирмата, който да се занимава единствено с новия служител, и в крайна сметка хвърля милиони в изграждането на собствен обучителен център. Защото проблемът ще се задълбочава и така може да се направи икономия от мащаба.

С всичките недъзи на образователната система у нас се докарахме дотам, че

гимназистите ни знаят много „на хартия“,

но не могат да правят нищо с ръцете си или да накарат ума си да работи на „друга честота“. Това, да кажем, е проблем на училището. Ситуацията не се променя и в университета, където вратите са така широко отворени, че могат да влязат буквално всички абитуриенти, ако искат. В БГ Мама се шегуват, че влизането в детска градина е по-трудно, отколкото във ВУЗ.

Закостенялото преподаване, ретро специалности и дисциплини там също не надграждат кой знае колко върху уменията на студентите.  И така стигаме до феномена младеж, учил електротехника, да не знае къде е фаза нула, а друг, с китап за дърворезбар, да не знае как се държи длето.

Всички искат да бъдат началници,

като стартират кариерата си поне от шеф на отдел. И никой не ще в производството или да си цапа ръцете с машинно масло. Това пък идва от стереотипите в семейството.

Да обърне картинката, от години се е заела индустрията край Пловдив. Защото иска да расте, а няма как това да се случи без работници. Бизнесът прескочи образователната система и си направи своя. В Тракия икономическа зона например имат собствен Център за професионално обучение - „Тракия“, единствен по рода си в България.

„Миналата пролет

60 абитуриенти придобиха сертификат за работа в Тракия икономическа зона

след успешно завършен 2-годишен курс по пневматика, електропневматика, пневматични задвижвания и сензори в пневматичните системи“, припомни Катя Стайкова, изп. директор на клъстер „Тракия икономическа зона“.

Дълго преди това един от първите инвеститори в ТИЗ - „Либхер Хаусгерете Марица“, изгради свой център, за да „кове“ сам собствените си кадри. Компанията обаче стигна и по-далеч. Съвсем скоро покани на посещение ученици... от малките класове заедно с родителите им. За да покаже, че производството не е мръсно, прашно и тежко, а напротив - в голяма степен автоматизирано.  

За другите прийоми на бизнеса за привличане на млади кадри, като платени стажове, стипендии, лични ментори и т.н., знаем от години, но явно се оказват недостатъчни. 

 

 Ромите евангелисти са най-търсени за работа

От Гергана Василева

Членове на евангелистките църкви от ромските махали край Пловдив са най-желаните работници. Това заявиха пред "Марица" предприемачи, които имат земеделски и строителен бизнес в района. По думите им, вярващите роми са дисциплинирани и отговорни. На това мнение е и пасторът на Евангелска петдесятна църква "Христос Спасител" в Перущица Атанас Атанасов.

"Те са християни, съвестни и трудолюбиви хора, които живеят праведен живот. Не пушат, не пият, не крадат и не клеветят", обяснява пасторът, като уточнява, че споделя лични наблюдения. Обяснява, че църквата им не дели членовете по етнос, но ромите евангелски християни, както било правилно да се наричат, са истински работохолици.

Майстори са и ги търсят у нас и в чужбина. В момента близо половината от членовете на църквата са в Германия и Нидерландия именно заради работа в строителството, някои дори изтеглили семействата си, разказа пасторът.

"Успяват, защото са вярващи хора, знаят, че за да живееш добре, трябва да го постигнеш с честен труд. И те го правят. Ако видите домовете им, всичко е направено с техен труд", разказва пасторът и допълва, че в Перущица няма регистрирана кражба от членове на църквата.  

Близо 10 са ромските семейства в църквата на Атанасов и всички до един работят. Повечето от тях са със средно образование. След това започват работа. "Ако бащите им са строители, и те искат да са строители. По-възрастните работят в селското стопанство, като обработват своя земя или пък наемат такава", добавя пасторът.

Попитан дали посещават редовно сбирките, той обясни, че най-големият им конкурент е работата. Когато не са на работа или в чужбина, идват.

Турски дюлгери конкурират нашите майстори

От Даниела Арнаудова

Липсата на добре подготвени кадри е един от сериозните проблеми на строителния бранш и такава е ситуацията от години. За да отговори на тези потребности, местната строителна камара работи по собствен алтернативен модел, който успешно квалифицира младите хора на самите строителни площадки още докато са в училище.

По този модел близо 30 строителни техници се дипломираха в края на 2022-ра след успешно завършен курс в Областното представителство (ОП) на Камарата на строителите в Пловдив. Обучението е насочено към хора от практиката и е по инициатива на Камарата на строителите в Пловдив, Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик и „БГ алтернатива“.

Още през 2015 г. пловдивският строителен бизнес постави началото на обучението на бъдещите си кадри - като начало бяха обучавани само млади хора. Днес обаче попадат и по-възрастни майстори строители, с опит. „Обучението в камарата е нещо съвсем различно от едновремешното школо, което често приличаше на тоталитарна институция. Напротив, нашите възпитаници са хора от практиката, такива, които идват направо от строителството.

За разлика от учещите в професионалните гимназии, хората, които днес се дипломират в камарата, знаят за какво са дошли, понеже сами плащат обучението си. От 4 години - времето, когато Камарата на строителите в Пловдив стартира тази обучителна дейност, в ОП-Пловдив над 250 души са получили своите дипломи. Днес всички те реално работят единствено и само в строителството", каза за „Марица“ Пламен Иванов, шеф на Строителната камара в Пловдив.

За да запушат дупките на пазара на труда у нас обаче, много строителни предприемачи минаха към „внос“ на чужди кадри. Така под тепетата дойдоха много строители от Турция - заради по-доброто заплащане, въпреки строителния бум в южната ни съседка. „Преди време казах, че без тях сме загубени, но днес съм на коренно различно мнение", коментира Тунджай Гюлер от строителна компания „Герт груп“.

В момента в компанията му няма „вносни работници“. „Вече залагам на работници от България. Дюлгерите от Турция търсят количеството, а не качеството. А и тук идват по-нискоквалифицираните им кадри. Добрите турски строители работят по обекти в Израел, Русия. Така че българските майстори са много по-дисциплинирани и работят качествено“, твърди Гюлер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Да!

Да!

04.02.2023 | 10:15

Нашите " бизнесмени" имат само един довод затова,че дават ниски заплати,а именно- произдовителста у нас била ниска! ЛЪЖА! АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Един прост пример-познавам младеж, който замина за Холандия по обява за 1800 евро за работа във склад фирма за онлайн продажби. В Холандия-храната,електричеството-всичко с по-ниски цени! Но каква по-голяма производителност може да имаш в склад за да получаваш 3 пъти по-висока заплата? Нима в Либхер производиленоста и качеството са ниски? Примери много! Така че- балами вече няма! Сега фирмите плашат,че сами ще си "обучават и произвеждат кадри".Ок.Преди 2-3 години плашеха,че ще внесат работна ръка от чужбина-щото била евтина и работлива-от Индия,Молдова...Ами не съм видял някой индиец у нас да работи.А молдовците не знаят български-айде обясни на такъв кога да пусне машината, кога да натисне копчета кога това,кога онова...Явно и това не проработи..Извода е само един-вдигнете заплатите,да станат европейски! Тогава- българите от чужбина-тези,обучените,работливите,сами ще се върнат! Като знаеш,че заплатата ти е 4-5000 лв.-ще работиш!Ама като си за 800 лв.-ами е..ал съм им майката.......

Отговори
14 1
До "инж"

До "инж"

02.02.2023 | 20:28

Гешев не е вечен. Не е далече деня, когато и на Бойко ще му го начукат с 300. Това ще стане!

Отговори
9 4
Фен

Фен

02.02.2023 | 16:57

То и от бизнес на комсомолски секретари на които им подриха предприятия,издържащи се от обществени поръчки,и оцеляващи от мантрата,че българския работник бил отрепка и повече от хиляда лева заплата на заслужава също нямаме нужда

Отговори
16 0
Илюзии

Илюзии

02.02.2023 | 15:48

Бизнесът ще научи младите на мошеничества. Всшето образование не може да се замени с някакъв ПУЦ. А освен всичко друго - ще ги яревърнат в крепостни роби. Нашите идиоти / т.н.работодатели/ са алчни и ненавиждат подчинените си.

Отговори
15 0
Колония Булгаристан

Колония Булгаристан

02.02.2023 | 10:09

Когато "бизнеса" започне да дава нормални европейски заплати спрямо стандарта на живот тогава кадрите сами ще си дойдат. До тогава каквото и да правите служители няма да има, защото умряха вече тия дето работеха за без пари.

Отговори
25 1
Бивш служител на Либхер

Бивш служител на Либхер

02.02.2023 | 09:27

Това което в Либхер наричат ковачница за кадри е всъщност ковачница за роби на плантацията, тъй като завода има огромна нужда от нископлатени работници за поточните линии на трисменен режим. Пуснете си първите десетина минути от филма "Модерни времена" на Чаплин и ще придобиете представа за какво става въпрос.

Отговори
19 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.02.2023 | 09:19

ЯНА БИЗНЕСЪТ желае ПОСЛУШКОВЦИ РОБИ но не ВСИЧКИ са ТАКИВА ПРИЯТЕН ДЕН ЯНА

Отговори
11 1
Бивш слежител на Либхер

Бивш слежител на Либхер

02.02.2023 | 09:29

Много точно казано

Отговори
11 1
jana

jana

02.02.2023 | 08:41

Бизнесът иска обучени кадри, които да им вършат работа, обаче не е готов да им заплати това, което иска. Ниска работоспособност и ниско заплащане. Масово лъжата хората с минималнатта заплата, а работниците пък толкова си могат да работят. Процесът е двустранен. Масово бг работодатели така и не се научиха да си ценят качествените хора и за тях е все едно дали ще изгубят качествен работник, който им върши работа. Кадърните хора пък не искат да работят за без пари и да се подиграват с уменият и труда им, много хора разбраха, че за това, което умеят в чужбина получават в пъти повече пари. Но да ... масово новозавършилите ученици и студенти са некадърни, нищо неможещи и не знаещи, без умения, но за сметка на това пък работа за ниска заплата не започват. Опита ми с млади колеги показва, че повечето от тях не стават за нищо, не спазват никаква трудова дисциплина и работно време, просто е трагедия.

Отговори
26 0
Инж.

Инж.

02.02.2023 | 08:21

Бойко ни накова хубаво с 200... Айде пловдивски селяни пак за него гласувайте , усещам че ви сърби и този път ще е с 250...

Отговори
15 8
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.02.2023 | 07:36

ИВАН КОСТОВ унищожи с масовата ПРИВАТИЗАЦИЯ БГ ИКОНОМИКА ИНДУСТРИЯ

Отговори
19 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?