1939

Бизнесът обеща да не вдига повече цените

След новите енергийни помощи

Компенсациите за ток и газ за бизнеса продължават и през май и юни. Това стана ясно след среща на премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов с работодателите в Министерския съвет.

За май и юни правителството ще компенсира 80% от цената на тока над 200 лв. за мегаватчас, като така подът на помощта се увеличава - досега беше 185 лв.

Бизнесът, който ползва природен газ пък, ще плаща и през месец май априлски цени. Така държавата ще поеме 14% увеличение, което КЕВР обяви за този месец. Помощите за битовите потребители на газ също се запазват.

"Имахме ползотворен диалог. С мерките, които правителството обеща да продължи за месеците май и юни, ние можем да успокоим всички български предприемачи и всички работещи в България, че цените няма да се вдигат." Това пък заяви  председателят на БСК Добри Митрев след срещата.

Идеята е правителството и бизнесът да не обсъждат мерки месец за месец, а да се изработи механизъм за компенсации в дългосрочен план. Той ясно е описан в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и ще  влезе в парламента през следващите седмици, уточни Кирил Петков. Бизнесът настоява чрез този механизъм да получи гаранции, че цените след 1 юли няма да бъдат по-високи от договорените.

Дебатите обаче явно са били бурни, защото в предварителния анонс на Министерски съвет за срещата бяха съобщени съвсем други параметри: 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Според правителствените изчисления това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв./мвтч, което е над изплащаните до момента суми. 

Този вариант беше неприемлив за нас, коментира след срещата Добри Митрев, председател на УС на БСК. На журналистически въпрос до какви ценови нива на енергията бизнесът ще разчита на държавна помощ, Митрев посочи, че се надяват тази схема да не продължи още дълго. „Светът се бъгна. 80% от енергията се търгува на сегмент „ден напред“, което изключва дългосрочни договори.“ А индустриалците настояват точно за това.

Правителството, работодателските организации и синдикатите се договориха още за автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на тока, за финансиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", откъдето да се изплащат "свръхпечалби" от дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ), както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

Азерският газ подсигурен

От 1 юли България ще получава в пълен обем договореното количество природен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб.м годишно, независимо дали междусистемната връзка Гърция - България е готова и влязла в експлоатация. За целта ще бъдат използвани всички възможни алтернативни трасета. Това информира премиерът Кирил Петков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?