2374
Следвайте ни

Бизнесът недоволен, иска оставки в КЕВР

viber icon

Остра реакция от страна на бизнеса, след като стана ясно, че те ще плащат повече за природен газ този месец. Заради това поискаха и оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.  

Преди дни КЕВР съобщи, че е постигната договорка с „Газпром” и заради това вместо увеличение на цената на природния газ ще има намаление. Така беше утвърдена цена от 93,19 лв. за мегаватчас за топлофикации и снабдители. Конфликтът идва от това, че за индустрията цената е различна – 119,87 лв. за мегаватчас.

Така реалното увеличение за бизнеса е с 25,33 лв. за мегаватчас. Или с 27% спрямо октомври. А това предизвика и гневна реакция сред работодателските организации.

От бизнеса настояват Комисията за енергийно и водно регулиране незабавно да приравни двете цени към по-ниската. Още повече след кат от „Газпром” са се съгласили да доставят допълнителни количества през този месец.

„Ако преговорите за намаляване и допълнителните количества са вървели на 1 ноември, те не са били само за доставки за регулиран пазар и битови потребители и топлофикационни дружества, а са били общи доставки. Тоест ако има намаление на общата цена, трябва да се ползват всички потребители, а не само част от тях”, заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

„Нова разделителна линия в българското общество – сега на битови потребители и на индустрия. Малко са ни другите разделителни линии, но още една да поставяме и то по такъв нелеп начин”, заяви Пламен Павлов от Българската газова асоциация. 

Браншовите организации също предупреждават, че въпреки това, че топлофикациите ще плащат с лев по-малко за синьо гориво, всичко ще се отрази на джоба ни. 
„Това не спестява на гражданите ескалацията на цената на газа. Тя се пренася върху продукцията”, заяви Пламен Павлов. 

Бизнесът прави паралел със ситуацията на цената на електроенергията, където също има свободен и регулиран пазар. Това също води до разлика в цените.

„Отново се получава кръстосано субсидиране. Бизнесът ще заплаща по-висока цена за сметка на по-ниската цена на битовите потребители. Тоест през цената на газа, както и през цената на електроенергията, на тока, се прави социална политика, а не се формират цени на пазарен принцип”, каза Добрин Иванов.

А КЕВР обясниха двете цени, които са различни за първи път тази година със Закона за енергетиката. В позиция до медиите те посочват, че утвърждават само цената за снабдители. Индустрията сключвала индивидуални договори с „Булгаргаз” въз основа на прогнозната цена, предаде NOVA.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хаджи

Хаджи

04.11.2021 | 03:44

До кога ще държат изкукуригали в пенсионер Иван Иванов директор, който нито с образование, нито със стаж има нещо общо с енергетиката, само е удобен за далавери??? Поредната политическа калинка и защо НЕ го изпращат в пенсия, да не би държавното дружество да му е бащиния на този " демократичен" далавераджив и изкукуригал дядка!!??

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?