Следвайте ни

Бизнесът не иска повече избори, губи се ценно време

viber icon

Страната има нужда от парламент и излъчено в диалог правителство, а не от нови избори. Нов народен вот едва ли ще произведе принципно различна структура в парламента, се казва в официално становище на една от големите бизнес организации в България – Асоциацията на индустриалния капитал. България не трябва да губи повече критично ценно време в момент, в който Европа тръгва бързо да се възстановява и решително да обновява икономиката си.

АИКБ призовава за открит диалог първо по приоритетите и политиките, а след това по персоналния състав на бъдещото правителство, което да ги реализира. За едрия бизнес „приоритет на приоритетите“ е добрата и стабилна бизнес среда и условия за развитие на предприемачеството – тъй като влошената бизнес среда е главната пречка пред ускореното развитие на Родината ни. А подобряването на живота на всеки българин пряко зависи от условията за предприемачество, зависи от функционирането на правова държава, от неприкосновеността на собствеността, от решително ограничаване на корупцията, сивия сектор, кражбите и разхищенията на публични средства, ограничаване на картелите и монополите. „За нас е важно запазването на добре работещия данъчен модел, продължаване на реформите в образованието, ускоряване на подготовката ни за встъпване в ОИСР, Шенген и Еврозоната“, допълват още от АИКБ.

Притеснителна е липсата на съгласие сред политическите сили по приоритетите, особено в областта на съдебната реформа, правната сигурност, защитата на собствеността. България е на първо място в ЕС по дял от БВП на бюджетните разходи за сектор сигурност и за съдебна система, а усещането на българските граждани и бизнес за сигурност е проблематично. В същото време страната ни е сред последните по дял на разходите за здравна превенция и профилактика, но по отношение на болничната помощ е над средното ниво – тоест, обществото плаща хората да се лекуват, а не за да не се разболяват. Липсва споделена визия за реформи в сектор „енергетика и климат“ – за либерализацията на пазара и защита на уязвимите, за прехода от въглеродна към неутрална към климата енергетика и икономика, дати за затваряне на въглищните централи и заместващи мощности плюс пълноценна реализация на работещите във въглищните региони и безвъглеродно развитие на регионите. Липсва съгласие по основни аспекти на пенсионната система, като актуализацията на пенсиите и връзката им с осигурителния принос, се казва още в становището.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Има грешка

Има грешка

19.07.2021 | 18:21

У нас бизнес и бизнесмени НЯМА ! Има търгаши и мошеници ! Всички иначе говорят не за бизнес, а за далавера! Всички те са И Д И О Т И ! Няма ЧОВЕЦИ между тях!

Отговори
12 3
Искаме Искаме Искаме

Искаме Искаме Искаме

19.07.2021 | 17:59

Ние пролетариата пък искаме всяка седмица избори Хем да погледаме насраните физиономий на ония искащи да ни управляват Хем шефа става от щедър по щедър преди изборите Иначе кога ще видим бонус върху заплатата Пък и заплати даже почнаха да дават

Отговори
9 1
Хмдндн

Хмдндн

19.07.2021 | 17:13

Това кой безнесмен го каза?

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?