Следвайте ни

Бизнесът не иска по-високите заплати в държавния сектор

viber icon

И българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обяви против предложението на правителството за увеличение на заплатите в държавната администрация с до 30%. Темата беше в дневния ред на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе в събота.

От работодателската организация не взеха участие в заседанието, което според тях, е свикано в нарушение на правилата, но разпространиха позицията си днес. Такова е и становището на Асоциацията на индустриалния капитал и на Стопанската камара.

Увеличаването на заплатите в държавната администрация е пир по време на чума, смятат работодателите, защото поставя в опасност Държавния бюджет в условията на преустановен ръст на икономиката, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата, пише в позицията на Палатата.

От Асоциацията на индустриалния капитал също са против планираното увеличение, коментира председателят на организацията Васил Велев:

"Този дефицит ще се покрива с дългове, със заеми, които ще плащат отново тези, които пълнят Бюджета - заетите в икономиката, където заплатите не само, че не са увеличени, а са намалени. Тоест остава усещането за една несправедливост".

Синдикати възразиха с аргумента на властта, че се увеличават заплатите на служители, които са на първа линия в борбата с пандемията и в структури, където с години не е имало актуализация, коментира лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов:

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?