Следвайте ни

Бизнесът наема 5340  IT-специалисти и продавачи

Глад за тези кадри ще има през следващите 5 години в Пловдивско

viber icon

Бизнесът ще наеме поне 5340 компютърни спецове и продавачи в Пловдивска област през следващите 3 до 5 години, показва проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите. Това ще са двете най-вакантни професии в региона. Така през следващите 36 месеца се очаква да бъдат наети 1240 IT-специалисти, което нарежда града под тепетата на трето място по търсене на компютърджии след София и Варна. Явно тези области се очертават, като центрове, в които бизнесът очаква по-силно приложение на новите технологии. В други 7 области на страната работодателите не са предвидили нужда от висшисти в направление компютърни науки и технологии. Сред тях са Враца, Силистра, Видин, Монтана.

Сериозен глад в Пловдивско ще има и за инженери - компютърни, по комуникационна техника и машинни. Тук ще бъдат наети почти толкова кадри, колкото и в IT - сектора. Икономистите повтарят почти същото регионално разпределение като компютърните специалисти, но тук числеността на нужните кадри в страната е по-малка. Така например в София ще бъдат необходими след 3 до 5 години 8 700 специалисти. Във Варна – 2 400, а в Пловдив – 1 950. Няма да има потребност от икономисти в област Смолян.

От проучването става ясно още, че в краткосрочен план най-търсени в област Пловдив ще са продавачите –за тях ще бъдат разкрити малко на 4000 свободни позиции. Именно при намирането на такива кадри пловдивските работодатели срещали най-голямо затруднение. Пред подобен проблем е изправена и област Пазарджик. Същевременно шивачи в Пловдивско се намират сравнително лесно. Строителите пък не попадат сред най-търсените кадри. Въпреки това в града под тепетата ще има по-голяма нужда от тях, отколкото в област Смолян. Там ще има глад само за стотина строители. Бизнесът в южния град обаче ще има сериозен проблем с набирането на оператори в дървообработването.

Областите, които са заявили най-големи потребности от служители логично са най-големите индустриални центрове - София, Бургас, Пловдив, Варна и Стара Загора. Правят впечатление обаче сериозните заявки за работна сила в област Смоля, където освен оператори в дървообработването, ще се търсят и лесовъди и продавачи.

60 на сто от родните работодателите срещали затруднения при осигуряване на нужната им работна ръка, става ясно още от проучването на Агенцията по заетостта. Причината - те не отговаряли на критериите им за служители или нямали необходимото образование. Шефовете най-често очакват от работниците да притежават умения за самоконтрол и дисциплина, както и да могат да работят под напрежение, става ясно от анализа на Агенцията. На трето място работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии, следвани от умения за работа с клиенти и практически знания за прилагане на ЗЗБУТ.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?