2374

Бизнесът на нокти: Компенсациите за тока свършват през септември

Бизнесът отново е на нокти - компенсациите за скъпия ток са разписани едва до края на септември с решение на Министерския съвет. Ако не се задейства служебното правителство, предприятията остават без държавна помощ през четвъртото тримесечие на годината.

„Евентуално забавяне на подобно решение ще доведе до тежка ликвидна криза в огромната част от небитовите потребители на еленергия, с краен ефект - спиране на производства и съкращаване на работни места. На фона на продължаващите серия от кризи българският бизнес не е в състояние да понесе пореден ценови удар. Припомняме, че в групата на небитовите потребители, освен предприятията, са и всички обществени институции - болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.”, припомнят от работодателските организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ. Те дебело подчертават, че компенсациите не са „помощи“, а връщане на надвзетото от предприятията в резултат от изкривения пазар.

Бизнесът настоява в изготвяния в момента проект на Държавен бюджет за 2023 г. да бъдат предвидени средства за продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на еленергия и след 1 януари 2023 г., като се подготвят изменения в закона, за да може да се ползват като източник наред с БЕХ, и неочакваните печалби при електропроизводството и в частния сектор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?