46
Следвайте ни

Бизнесът иска спешна среща с Кирил Петков за цената на тока

viber icon

Бизнесът иска спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с министър-председателят Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията, предаде bTV.

Според тях предложените мерки от министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката на страната.

 От работодателските организации не изключват средните цени на тока да надхвърлят 1000 лева за мегаватчас.

Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената на мораториума за бита.

„Кризата с цените на енергията засегна европейските страни, като през последните месеци стойностите им са се повишили над 5 пъти. Продължаващата вече няколко месеца ситуация се отразява сериозно на конкурентноспособността и рентабилността на енергоемките сектори, при които разходите за енергия съставляват висок дял от производствените им разходи. Това принуждава редица предприятия да съкратят работници“, се посочва в позицията на бизнеса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

бгн

бгн

28.12.2021 | 11:57

Нормално.Точно това,което искат от ГЕРБ го искат и гелосаните мастии.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?