Следвайте ни

Бизнесът иска да падат глави заради некадърното управление на енергетиката

viber icon

Едрият бизнес у нас удари по масата и поиска оставки заради шокиращия скок на цените на тока на свободния пазар  и хаоса в енергетиката. Това стана на спешно организираната среща със служебния премиер Стефан Янев и енергийния министър Андрей Жеков. 

Работодателските организации поискаха оставките на ръководствата на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ТЕЦ "Марица Изток 2", а след анализи - и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК).

Това стана ясно от изявление на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той допълни, че бизнесът е в протестна готовност и настоява за оставки, защото проблемите не могат да се решат по друг начин.

АИКБ е ротационен председател на сдружението на работодателските организации АОБР.

Велев уточни, че според организациите енергетиката не се управлява правилно и не става въпрос единствено за некомпетентност, а се вижда и "зла умисъл" в действията на ръководителите на държавната енергетика. Според него има "хаос" по отношение на ремонтната програма на енергийните мощности и поиска ръководството на енергийните дружества да бъдат сменени и на тяхно място да бъдат сложени "добросъвестни хора, които управляват енергетиката в полза на хората", а за "някой, който седи зад кадър и извлича огромни печалби на гърба на домакинствата и бизнеса".

Велев посочи и още няколко проблеми, които причиняват високите цени на енергийната борса в последните дни, сред които например е монополът на БЕХ на борсата, чрез който се създава "умишлен дефицит", липсата на интеграцията на българския пазар на север, където цените по традиция са по-добри.

От началото на август цената на тока за бизнеса в България е със 73% по-висока от тази в Германия.

Велев беше категоричен, че бизнесът не може да разчита единствено на дългосрочни договори, защото никой производител не предлага продукт с профила на индустрията. Тоест с дългосрочните договори се осигурява само базова енергия. Пиковете се покриват от борсата - в сегмента "Ден напред", където сега цените растат непрекъснато.

"В сегмента "Ден на пред" са основните обеми, които се търгуват не само в България, но и в цяла Европа", допълни още ръководителят на АИКБ.

Велев обясни още, че са малко големите предприятия, които могат да си позволят да излязат директно на борсата и търгуват с електроенергия. В момента са само 9, а останалите разчитат на доставки на търговци на електроенергия.

Отдавна от индустрията се оплакват, че при това рязко поскъпване на електроенергията на борсата, много търговци едностранно прекъсват договорите, плащат неустойките, защото не могат да осигурят ток с договорените предварително условия. Така предприятията остават в незавидното положение спешно да търсят електроенергия на пазара. Цената обикновено е прекалено висока.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Тва ли е на мода или от белото иде

Тва ли е на мода или от белото иде

10.08.2021 | 20:16

Абе моме ти със зелени чорапи ли спиш та ти са някаква фобия Или някой със зелен чорап та е ръгал вместо къпут

Отговори
2 1
Бай Тошо

Бай Тошо

10.08.2021 | 19:26

'га лапат нИ рИват, само 'га дават, 'га лапат да е капитализъм, а 'га дават пак да е комунизъм, а? Пхахаха!

Отговори
2 4
Любопитко

Любопитко

10.08.2021 | 18:44

Уж фалират. А от друга страна, всеки месец - по един нов милионер! На кого да верваш ? Аз на идиотите "бизнесмени" не вярвам. А вий? Не говирят тези същите идиоти за двойното счетоводство, за масовите сделки без договор /за да не се плащат данъци/. Но искат и са винаги недоволни. Да се погледнат сами в огледалото идиотите!

Отговори
9 3
И я съм ЗА

И я съм ЗА

10.08.2021 | 18:30

Еиййййййййй Най сетне единомислие Аз съм за падането на глави Колкото повече глави на бизнесмени царедворци паднали толкова по малко робски труд за работника Абе да попитам между другото Ония който пройзвеждат ток и го продават БИЗНЕСМЕНИ ли са или РАБОТНИЦИ Щото формулата на протеста малко ми се обърка Ако едни БИЗНЕСМЕНИ искат отрязани главите на други БИЗНЕСМЕНИ не е лош този филм и сме го гледали даже се кефим Ама ако посегнат на РАБОТНИЧЕСКА глава дупце да им е яко

Отговори
7 3
ХХХ

ХХХ

10.08.2021 | 16:57

Прави са!Ток, вода, горива, храни, всичко се е увеличило непосилно най-вече за народа!Само уволнения и празни приказки от служебния кабинет!Идиотизмите с изчагъртването и надцакването с ненужни разходи за ненужни избори ще доведът България до дъното!

Отговори
12 7
Валл

Валл

10.08.2021 | 16:40

Оставка незабавно за хунтата на Зеления Чорап,ще ни докарат до катастрофа...

Отговори
15 8
Малък бизнесмен

Малък бизнесмен

10.08.2021 | 16:36

Този голям бизнес явно е много зле щом цената на тока го бута. Те бългаските "бизнесмени" градят бизнеса си на ниски заплати и ниски цени .... за да ми за нова S класа или Q7

Отговори
12 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?