Следвайте ни

Бизнесът гневен: За автосервизи пари има, за ресторанти – не

viber icon

Хотелиери и ресторантьори скочиха срещу решение на служебния кабинет. „Недопустимо е да се отпуска държавна помощ приоритетно на бизнеси, които не са сред най-пострадалите от кризата в резултат на епидемията от КОВИД-19 и не са били затваряни въпреки мерките. И в същото време да няма достатъчно средства за онези ресторанти и хотели, които отговарят на условията за получаване на подкрепа“, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във връзка с решението на Министерство на икономиката да отпусне допълнителен бюджет от 106,5 млн. лв. по схемата за „Подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”.

„Недоумение буди фактът защо 60 на сто от средствата са предвидени за компании от преработвателния сектор, така че да се раздаде държавна помощ на всички кандидати от този сектор, а за най-засегнатия сектор са предвидени едва 20% от помощта, при това според точкова система на оценяване“. Други 20 на сто от сумата отиват в компании от сектора за търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети, които дори не са спирали работа, въпреки пандемията. В същото време заведения и хотели останаха затворени или работеха при силно ограничителни мерки за около година. За този сектор обаче са предвидени едва 20 на сто от отпуснатите 106,5 млн. лв. или 21,3 млн. лв. Така зад борда за втори път ще останат най-нуждаещите се от държавна подкрепа за своето оцеляване хотели и ресторанти, подчертават от БХРА.

Заведенията вече бяха компенсирани с 20 на сто от оборота им за минали периоди, но след като останаха изцяло затворени и без възможност да осъществяват дейнонт. Държавата обаче не отпусна финансова помощ за хотелите, които макар и да бяха оставени на хартия да работят при сериозно ограничени условия, реално не можеха да извършват никаква дейност. Не бяха договорени и отпуснати евтини кредити за бизнеса за осигуряване на оборотни средства, не бяха взети мерки за разсрочвоне но кредитните задължения или за осигуряване на потребителски заеми за служителите от сектора, припомниха от БХРА.

Друга несправедливост, посочена от организацията е, че според схемата, одобрена от икономическото министерство всички компании получават по 50 000 лева, независимо дали компаниите са малки или големи, без значение от реализирания годишен оборот, платени данъци и осигуровки или реализиран спад.

Снимка от Наташа Манева

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нахални

Нахални

26.07.2021 | 13:47

Стига с тези хотели и ресторанти! Прекалено нагли станаха! Непрекъснато им се дава, те непрекъснато искат. Който не може да оцелее,просто затваря. От къде накъде това ще е най-подпомагания бранш? Никкой не споменава,колко много от тях работиха тайно. Къде са глобите? Видяхме как т ъпи българи се измъкват като мишки от кръчмите! Платиха ли си актовете? Заведенията защо не останаха със забрана да работят?

Отговори
5 4
До смешника

До смешника

26.07.2021 | 17:04

Ти си жалък комплексиран смешник! Пожелавам ти да те затворят принудително и да нямаш никакви доходи!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?