Следвайте ни

Бизнесът дава рамо за повече карго полети на Летище Пловдив

viber icon

Летище Пловдив продължава да набира скорост в параграф карго полети. В тази насока ангажимент са поели от ръководството на Клъстер "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/, представители на бизнеса, авиационни брокери и оператори в бранша.

Както „Марица“ писа, от есента на миналата година аеропорът беляза драстично увеличение на карго полетите – 10 пъти повече и то в условията на COVID пандемията.  

Спас Шуманов, който все още управлява дружеството, въпреки назначените нови членове в борда на директорите, е провел преди дни среща с председателя на Клъстер "Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев и с мениджърските екипи на турските компании „Техно Акташ“ АД и „Одело България“, чиито фабрики са близо на аерогарата, както и с представители на авиационния брокер AIR STAR.

Предприемачите са получили уверение от Шуманов, че могат да разчитат на гъвкави и добри условия, които да бъдат рентабилни за дейностите на компаниите. Един от големите плюсове на летището е възможност за 24-часово извършване на товарни полети и наземно обслужване, а не само в дневните часове, както е при други въздушни гари. Обсъдена е и възможността за обособяване на редовна карго линия. Тя ще се поевтини превоза и ще позволи по-дългосрочна предвидимост и планировка на логистичните екипи на фирмите.

Коментирано е предимството на близката до аерогарата железопътна спирка, която е на метри от фирмите в зона Куклен, част от ТИЗ. Идеята е спирката да се използва и така чрез жп транспорта работещите в зоната, а и самото летище да имат още един вариант за превоз. Екологичен транспорт като железопътния е акцент и в проекта „Консорциум въглеродно-неутрални индустриални паркове“ на ТИЗ.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай