Следвайте ни

Бизнесът дава назаем е-коли на Община Пловдив

viber icon

Пловдив има шанс да стане първата община в България с електрически камиончета, които да ползва за комунални нужди. Пловдивската компания „Милара интернешънъл”, която има производствени мощности и в САЩ, е готова да предостави на местната администрация „за показно” 40-50 автомобила, стана ясно от думите на съсобственика Красимир Петков. Той отправи офертата към кмета Здравко Димитров на бизнес събитието Индустрия 4.0, организирано от "Економедия" днес. Приемам присърце идеята и съм отворен за разговори, още повече че Пловдив се стреми да е зелен град, коментира градоначалникът, който също участваше в конференцията. Оказа се, че кметът вече е пробвал е-камиончетата и единствената му шеговита забележка е, че са малко тесни за неговия ръст.

Екологичните возила се произвеждат в Пловдив от миналата година, като за серийното им производство „Милара” направи инвестиция от 10 милиона евро.  Първоначално компанията, чиято основна дейност е изработка на роботи /част от които за американската армия/ влиза в проекта на регистрираната в Германия Sevic systems SE и само сглобява превозните средства. Амбицията е обаче е-камиончетата да са изцяло „made in Plovdiv”. Возилата могат да бъдат надграждани с различни отделения за товар – от стандартни алуминиеви контейнери до пръскачки за вода. Това ги прави идеални и безшумни за събиране на боклука в големите градове или слагане на скоби на нарушителите на синя зона.

В началото на годината още едно емблематично предприятие в Пловдив „Балканкар Рекорд”обяви, че ще произвежда електрически камиончета. От компанията обясниха, че работят усилено по базов електро камион в две модификации за различните нужди на потенциалните купувачи на машините.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ДГД Бо

ДГД Бо

21.10.2020 | 20:16

Що ще мутрагена на снимката? Уж бизнесът дава колите, а тиквоний пак се тика. Ммммм ти

Отговори
2 1
Марицата,

Марицата,

21.10.2020 | 14:08

абе то е ясно, че сте взели пари от Гроб, ама бива ли всяка статия да има снимка на Тиквата ?

Отговори
4 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?