71
Следвайте ни

Бизнес клиентите на EVN взимат компенсации за скъпия ток. Вижте кога

viber icon

Бизнес клиентите на свободен пазар с доставчик EVN, както и клиентите на Доставчик от последна инстанция в Югоизточна България, ще получат компенсациите за скъпия ток в следващата си фактура. Това съобщиха от дружеството. Според решението на служебното правителство помощта е в размер на 110 лв./МВтч за консумирана електроенергия за месеците октомври и ноември 2021 г.

Компенсациите ще бъдат отразени в следващата фактура, защото към момента на издаване на фактурите за месец октомври, процесът по подписване на  договорите между Министерство на енергетиката (МЕ) и доставчиците не беше приключил. Така клиентите на EVN на свободен пазар ще получат компенсацията си за октомври заедно с фактурата и компенсацията за ноември 2021 г., обобщават от дружеството. Това е предвидено в програмата -  фактури, по които се дължи компенсация, но са издадени преди подписване на договора между МЕ и съответния доставчик, да бъдат включени в компенсирането.

Междувременно обаче токът на борсата у нас трети ден чупи рекорди и за днес е 532 лева за мегаватчас. Едрият бизнес още вчера съобщи, че компенсацията от 110 лв./МВтч при тези цени вече не е достатъчна. "Средноаритметичната цена за м. октомври 2021 г. е 368,61 лв./MWh (249,61 лв./MWh над прогнозната пазарна цена от 119,00 лв./MWh), а за периода 1 – 23 ноември 2021 г. е 403,49 лв./MWh (284,49 лв./MWh над прогнозната пазарна цена), пишат в отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев от Асоциацията на индустриалния капитал. "Имайки предвид тези обстоятелства, смятаме, че компенсаторният механизъм следва да продължи докато има екстремно високи цени, като същевременно бъде калибриран, така че да отразява адекватно техния размер", допълва организацията на индустриалците.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Танчо

Танчо

24.11.2021 | 15:51

Спокойно сега харвардите се съвещават с цялата банда без команда и ще оправят всичко жалко че мая я няма да напряви ревизия

Отговори
1 1
Електроенергия

Електроенергия

24.11.2021 | 15:32

Бизнес клиентите добре, ама частните тези които ползват ток за стопански нужди никъде ги няма, явно защото те не са предприятия. В последната ф-ра. цената беше 2.22 лева за киловат, странни неща стават с тази цена на ел. енергията.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?