Следвайте ни

Бивш депутат на Ердоган оглежда летище "Пловдив"

Комшиите с проект за логистичен хъб за товарни превози

viber icon

Мощен холдинг, в чието ръководство е един от доверените хора на турския президент Реджеп Ердоган, проявява интерес към летище “Пловдив”. Това стана ясно след срещата на бизнесмени от южната ни съседка с кмета Здравко Димитров вчера. Бившият депутат от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието проф. д-р Ирфан Гюндюз представи намеренията за инвестиции в Пловдив на компании от холдинга. Важно място в тях заема именно летището заради възможността да се превърне в логистичен хъб за товарни превози.

Ирфан Гюндюз е и председател на попечителския съвет на университета Ибн Халдун в Истанбул, който има договор за обучение на мениджърите на  националния авиопревозвач на Турция Turkish Airlines.

Турските представители вече са имали срещи в нашето Министерство на икономиката във връзка с поредния конкурс за концесиониране на пловдивския аеропорт.

Това обясни шефът на "Авиомаш" Христо Барутчиев, който е представител на международния холдинг за региона.

„В тази връзка проведохме срещи в Министерството на икономиката, след като за пореден път бе удължен срокът на конкурса за концесиониране на пловдивския аеропорт и превръщането му в логистичен хъб“, заяви Христо Барутчиев. 

Преди да сдаде поста, вече бившият министър на икономиката Емил Караниколовов обяви, че голям инвеститор от арабския свят проявява интерес към пловдивското летище, но пандемията от коронавирус е забавила офертата му. Тогава Караниколов коментира, че държавата е склонна да прехвърли собствеността на аеропорта на общината, но по-същественото е намирането на сериозен инвеститор. Досега всички опити за отдаване на концесия на летището завършват неуспешно.

„Пловдив е център на най-развитата индустриална зона в България и е една от най-атрактивните туристически дестинации в Европа. За нас е много важно процедурите да приключат с успех и да имаме работещо летище“, коментира кметът Здравко Димитров. Той отбеляза и факта, че Пловдив е един от десетте най-добри средно големи града на бъдещето, който намери място в глобалната класация на „Файненшъл Таймс“ редом с Монреал, Лион, Базел, Билбао, Йокохама и други.

В хода на разговорите стана ясно, че холдингът желае задълбочено сътрудничество с пловдивските висши училища и има готовност да инвестират в здравен и спа туризъм.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?