Следвайте ни

Биткойнът вече не е за дребните риби

Поредна борса за криптовалути в Азия затвори

viber icon

През тази година биткойн претърпя редица възходящи промени в цената. През януари най-популярната криптовалута стартира от 3690 долара, а към момента се търгува за $10 495. Пиковата стойност на валутата също отбеляза нов рекорд през юни, когато един биткойн се продаваше за близо 13 700 щатски долара. Въпреки това невероятният скок на цените не отразява броя на ​потребителите, извършващи транзакции с биткойни. 


Биткойн - игра за големите риби

Според неотдавнашно проучване на базирания в Лондон блокчейн стартъп TokenAnalyst обемите на търговия на Bitfinex, Binance и други основни криптоборси не отговарят на цифрите от 2017 г. В доклада се казва, че значително по-малкото сделки с биткойни всъщност е резултат от липсата на интерес към криптовалутите от страна на малките инвеститори. Според редица анализатори на пазара се очакваше сериозно повишаване на търсенето и предлагането на биткойни веднага щом криптовалутата премине цена от 10 000 долара. Вместо това обаче броят на новите потребители, опериращи на борсите, всъщност намалява с 16% спрямо 2017 година. Именно високата цена към момента прави биткойна привлекателен основно за инвеститори, които вече имат вложения в криптовалути.

Финансовите институции навлизат в играта

Докато борсите за криптовалута се надпреварват да върнат дните на предишната си слава, ориентираните към институциите търговски платформи достигат нови висоти. Чикагската стокова борса (CME) например регистрира ръст от цели 132% за първото тримесечие на годината при броя на биткойн фючърсите и вторичните сделки с него. Редица големи инвестиционни фондове в САЩ пък вложиха между 3 и 8 процента от капитала на вложителите си в различни криптопроекти или валути. Макар и консервативна стъпка, това е сигурен знак, според борсовите анализатори, че криптовалутите са преминали своеобразен стрес-тест и започват да се утвърждават като надежден финансов инструмент. Това обаче означава и че за обикновените потребители ще става все по-трудно и скъпо да влязат в търговията с криптовалути.

Поредна борса затвори в Азия


Междувременно една от най-големите криптоборси в Азия - базираната в Тайланд - BХ, разкри, че ще закрие всички свой услуги и транзакции за постоянно в края на септември. Компанията, стояща зад борсата, не даде подробно обяснение за внезапното закриване, заявявайки, че се "фокусира само върху други бизнес възможности".

BX беше сред малкото борси, които бяха напълно лицензирани да предлагат услуги за криптовалути в Тайланд и Сингапур, като голяма част от обема на криптобизнеса в тези две страни минаваше именно през нея. Азиатската борса се подвизаваше в криптопространството в продължение на пет години и беше най-популярната криптоборса в Тайланд. Потребителите можеха да купуват и продават биткойни, записвайки дневни обеми от близо 17 милиона долара според данните на Coinmarketcap. В последните часове живот на ВХ на 6 септември платформата продаваше биткойни на цена от $9 000 долара, което е с 8% по-малко от стойността на глобалния пазар.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?