2374

Битката на държавата: Погват нелоялни търговци за спекула с цените

През декември наблюдавахме стопиране на цените. За съжаление, сега отново са тръгнали леко нагоре. Със сигурност има спекула, дори това, че всеки се презастрахова - е някакъв вид спекула. Това коментира по NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов.

 

„Уверен съм, че на база на по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи, както и с предвидомостта на цените на газа, електричеството и транспортните услуги, има доста фактори, които би трябвало да допринесат цените да тръгнат надолу”, обясни още министърът.

 
Дали се обсъжда таван на цените, той поясни, че „всичко е на масата”: „Лично не подкрепям такива мерки - не водят до добър резултат. Важно е да се отчете какви са проблемите на бизнеса. Но и той да види, че има сериозен контрол по отношение на нелоялни търговски практики”, добави Стоянов.

Министърът подчерта, че до две - три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените.

„Ще започнем масирани проверки и ще вземем мерки, които да подпомагат бизнеса. Надявам се до месец да има резултат”, добави той.

Относно горивата, той коментира: „Спрямо това колко пари се натрупват от изземването на свръхпечалбите на „Лукойл” и колко пари се харчат за картите за транспорт, с останалите средства ще се работи по мярка за компенсиране цените на горивата”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
КАРЛ МАРКС

КАРЛ МАРКС

06.02.2023 | 05:56

Целият капитализъм като система не е нищо повече от грабеж и спекула маскирани за благозвучие като "пазарна икономика". "Няма такова престъпление, което не може да извърши един капиталист, ако това престъпление може да му осигури 300% печалба" - Карл Маркс

Отговори
7 2
Европейски цени и не европейски доходи това е спекулата

Европейски цени и не европейски доходи това е спекулата

05.02.2023 | 19:33

Тези цени при тези ниски доходи се е жива спекула.

Отговори
12 0
Deutsch

Deutsch

05.02.2023 | 19:51

Преди бяха Съветите, сега Европа ви е в устата. Спекулата е там, че цените са по-високи от в другите страни, а заплатите се дават под масата. Просто икономическо правило - щом има търсене при тези цени без да се намалят продажбите, значи са нормални. Ако нямаха пари, нямаше да купуват, ще се намалят продажбите и някой друг магазин за храни ще затвори.. има ли такъв?

Отговори
2 5
Ти семейство храниш ли?И независимо от цените,и да ти е скъпо,я кажи

Ти семейство храниш ли?И независимо от цените,и да ти е скъпо,я кажи

07.02.2023 | 15:47

Как точно ще престанеш да купуваш храна за семейството ти,колкото и да е скъпо-продукти от първа необходимост,без които..просто няма да имаш какво да ядеш??!!!Я ми кажи нормално ли е тарелка с яйца да е 5лв-по 0,50лв/яйце???!!!Е,гати златната кокошка!!!А пресно мляко по 3,80лв/литъра как е??!!Нашите крави да не пасят по златни ливади или сеното е със златни нишки??!!Гъби(обикновени печурки)-по 8,50/кг??Ако почна да изброявам…няма край.Никой не ги глобява и проверява за свръхпечалби тургашите,затова са толкова нагли!!Я да им ударят глобите(в хиляди) и с документ-предупреждение,че при рецидив-затваряш обекта,ще ги видим..толкова ли ще са скъпи по табелките?!

Отговори
2 0
Алоо

Алоо

05.02.2023 | 16:22

Държавен комитет по цените имаше при соца Отделно такова понятие спекула няма. Цените не са високи щом стоките се купуват И няма нищо лошо да си готвиш в къщи и да не ядеш като разпран и да пиеш като смок

Отговори
5 7
Ти от тия,дето си по ресторантите или бързите закуски ли си?Че си

Ти от тия,дето си по ресторантите или бързите закуски ли си?Че си

07.02.2023 | 16:02

Мислиш,че при тия цени някой може да отдели да си троши пари по заведения???!!!И си мислиш,че да готвиш вкъщи е нещо…не ежедневие??!Мнооого заблуден и явно гърла не храниш!!99,8% от бълг.семейства НЕ смогват да напазаруват нормално хранителни продукти за месеца за семейството и прехраната си,капиш????И то не е само храната,всички др.режийни разходи по издръжка на семейството-отопление,ток,вода,тел,нет,горива,коли,данъци,карти,учебни пособия,дрехи,обувки..я…посмятай малко…и после разправяй…ядяли на корем и пиели като смоци!!!Никой вече не ЯДЕ на корем(освен депутЕтата в депутатския стол),нито се наливат хората(‘щото няма с к’во).Тук говорим,че сме извън всякакви нормални житейски нива на издръжка стандарт.Защото всички се правят на луди-и държава,и политици,и работодатели,и търговци!!!На гърба на обикновения гражданин!!!Ееее,я баста!!!!Кафа от крадци!!!Достатъчно ги изтърпяхме крадльовците Киретата!!!!И “спекула”си има охоооо,и още как!!То само това има!!И си е най-официален термин вкл.в дебелите скучни книги по икономика.

Отговори
2 0
Гост

Гост

05.02.2023 | 13:26

Спекулата е брутална и увеличението на цените продължава с пълна сила

Отговори
22 0
глупости

глупости

05.02.2023 | 11:59

Каква спекула? Това са пълни глупости! Я отидете на ски курортите и вижте онези от протестите,които замалко да умрат от глад когато им отказваха да секат гората за лифтове. Сега са я изсекли и са пуснали цени съвсем народни: Лифта бачка опашката за него 200 метра и плащаш някакви смешни 90 лева за цял ден а при тая опашка за ден ще се качиш 5 пъти! Стане ти студенко пийнеш един народен чай за няма и 10 кинта а вечерта уморен от пистите преспиш и то не сам а с жената само срещу 200 лева нощувката и вечерята и тя е толко. Абе днес за двама ако хвърлити 6-700 кинта ще си изкарате като царе къде е тая спекула дето я търсите под вол и теле цените са си нормални и дори са малко по-тънки от Париж и Лондон.

Отговори
14 8
Европейски цени и не европейски доходи това е спекулата

Европейски цени и не европейски доходи това е спекулата

05.02.2023 | 19:31

Разбра ли бе мал.чоумник.

Отговори
12 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?