Следвайте ни

БГ продукти обраха точките в „Изборът на потребителя“

Сред първенците са кисело мляко с каймак, биволски пастет и бял шоколад със син чипс

Десетки български  продукти грабнаха отличия в конкурса „Изборът на потребителя“. Те се състезаваха в категория храни и напитки,  представени от производители и търговци на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ в Международен панаир-Пловдив. 

Те бяха оценени от най-взискателната публика - потребителите, които имаха възможност да дегустират стотици кулинарни изкушения в Града на виното и деликатесите. До финала достигнаха 25  продукта, презентирани от български изложители, и 13 от италиански.

В категория „Млечни продукти“ фаворити са кисело мляко с каймак „Йовчев“, кашкавал от краве мляко „Добротица“, краве масло „Ралица“ и пекорино на „Сердика-Добрич“. Любимец на публиката стана и белият шоколад със син чипс на швейцарската марка „Стела“, който направи своя дебют на българския пазар по време на „Фудтех 2019“.  Сред тахановите изделия най-вкусни се оказаха халва с карамел „Дюсена“ и лешникова мока „Валнутс“. Пекарна „Дон Батон“ бе отличена за безглутеновия хляб. 

Две необичайни предложения - биволски пастет на „Аква нова пак“ и билков пастет „Дилмано Дилберо“, са сред победителите в раздела „Консервирани продукти“. Групата се допълва от едро смляна екстра лютеница „Траки“, айвар „Гурменица“, черешово сладко „Saborosa“, сладко-кисел сос от годжи бери и дехидратирани плодове „Сър Найс“.

Оспорвана бе конкуренцията и сред  месните продукти. Луканка „Родопа Ком“, натурален вурст на „Алдагот“, горнооряховски суджук „Стефанов“, суджук с праз на „Кумир-си“ и поркета на „Даневи и К.“ спечелиха предпочитанията на взискателното жури.

То отличи и три български вина: „Сира резерва“ на „Тракийски вино“, „Енигма Експерианс“ на изба „Малката звезда“ и малиново вино „Кубера“. Натурален сок от ябълка и морков, произвеждан от  Светослав Коев, и кафе Il Caffe degli Dei“, внасяно от „Довекс“, бяха единствените победители в своите категории.

В италианската група финалисти са песто, твърдо сирене, зехтин, сицилиански сладкиш и халва нуга, зеленчукова смес, бадемово брашно, подправки, пюре от шамфъстък, мариновани маслини, кафе, ликьор, вино. 

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?