71

BG компания за 1 милиард долара скара парламента

Вчера, покрай политическата вакханалия в парламента, депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков даде за пример една от най-успешните софтуерни компании в България – Payhawk в контекста на това как бизнесът по време на управлението на ГЕРБ е работел безпроблемно и прогресивно. Министърът на иновациите Даниел Лорер /Продължаваме промяната/ пък посочи, че компанията е достигнала връх в своята бизнес история точно сега, защото преди години „това не би могло да се случи“. И така разговорът от политически стана за милиарди долари.

Payhawk е първият български стартъп с пазарна оценка над 1 милиард долара, или с други думи “еднорог“. По определение това е стартираща компания, която се оценява поне на един милиард долара.  Терминът възниква в Силициевата долина и говори за бързорастящи и прогресивни стартиращи фирми, преминали за кратък период от гаражите на своите основатели до световна популярност. Най-често благодарение на някакви нови технологии, на които са заложили, И българският пример е точно такъв – Payhawk предлага финтех услуги за управление на фирмени разходи, както и корпоративни кредитни карти.

От устата на депутата Радомир Чолаков споменаването на успешната фирма би трябвало да звучи като комплимент за управлението на ГЕРБ, но изпълнителният директор и съосновател Христо Борисов обаче съвсем не се съгласи с това. В свой пост във фейсбук предприемачът обясни, че наистина компанията е създадена през 2018 година, но за да бъде вписан в Търговският регистър първият инвеститор в нея се наложило да чакат с месеци. А над 60 инвеститора директно са се отказали да наливат пари в стартираща фирма от България, „защото не вярваха, че сме способни да направим успешна компания на пазарен принцип“, пише Христо Борисов.

На косъм от фалита

Бизнес историята на стартъпа съвсем не е само възходяща. „15 дни преди да фалираме през 2019 г. успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват“, разказва за най-трудния момент предприемачът. Условието било незаобиколимо – в противен случай се отказват да инвестират.

В момента компанията предлага услугите си в десетки държави по света, а във всеки един от офисите в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия работят българи. Отделно от това, много български IT- специалисти, емигрирали в чужбина, се завърнаха в родината и работят за еднорога. „Плащаме милиони левове за заплати и осигуровки в България и 70% от компанията е базирана тук“, категоричен е Христо Борисов. Тоест, „г-н Чолаков, не сме ги ”спечелили”, а сме ги изработили тези пари“, заключава в задочното си общуване с депутата  предприемачът.

От идеята до милиардите

Финтехът има трима основатели Христо Борисов, Бойко Караджов и Константин Дженгозов. А печелившата идея хрумнала на Христо Борисов докато работи за друга компания по време на една от поредните му командировки. Проблемът бе, че в чужбина почти всеки командирован служител плаща разходи с личната си банкова карта и след това чака със седмици парите да му бъдат възстановени, обяснява в свое интервю Борисов. Междувременно прави отчет за разходите, те се представят на счетоводителя със съответните разходо-оправдателни документи, после се осчетоводяват – дълъг и тромав процес с пилеене на сили и работно време на много хора . Тук Payhawk намира своята ниша и създава ново поколение „умни“ фирмени дебитни карти – физически и виртуални, които позволяват на компаниите да управляват техните плащания, разплащателни сметки и да извършват преводи, като управляват разходите си в реално време.

През 2019 година идеята вече е оценена и по време на Paris Fintech Forum в състезание с 50 стартъпа БГ-компанията печели конкурс, организиран от Wirecard и Visa. Това поставя начало на ключово сътрудничество, защото картите на Payhawk са брандирани с Visa и използват глобалната мрежа на оператора.

Официалният старт на услугата е през февруари 2019 г. с 11 клиенти – български и чуждестранни компании, и очакван месечен оборот около €63 000. Финтехът обаче се нуждае от още капитал и той идва на няколко етапа от бизнес ангели и фондове за рисков капитал. Така компанията се превръща в първия БГ-еднорог.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Дгд

Дгд

22.06.2022 | 17:00

Чолаков, Чолакоов.Гола вода си

Отговори
2 2
усмивка

усмивка

22.06.2022 | 16:22

Кире, много ти отива до фон дер лай....

Отговори
3 5
Българин

Българин

22.06.2022 | 16:21

Тази фондер лаиън прилича да е сестра на Ам Гъл.

Отговори
3 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?