Безработицата расте, но по-бавно

Намаляват темповете, с които нараства нивото на безработицата в Пазарджишко през последните месеци, съобщи на пресконференция директорът на Бюрото по труда в Пазарджик Катя Янева. Безработните лица в Пазарджишка област през септември са били 17 040, което представлява 5.7% от всички безработни в страната. През септември нивото на безработица в областта е 11, 43%. Данните сочат, че записаните безработни през август са 639 безработни, а през септември са със 193 по-малко.

Заявените свободни работни места през миналия месец са 561, което е с 94 работни места повече от август, когато са били 469. В края на септември незаетите работни места са били 181 спрямо 306 през август. За едно работно място в областта се конкурират 21 безработни, при 15 за страната. През последния летен месец за едно работно място в региона са претендирали 26 души.

Най-висок е процентът на безработица в общините Велинград, Лесичово и Ракитово. В трите общини в последния месец се наблюдава незначително намаляване на броя на безработните. В община Стрелча нивото на безработица се задържа без промяна. Една от причините за успокоението на пазара на труда в областта е оживлението в икономиката, обясни Катя Янева. Според нея някои от фирмите са получили нови поръчки след есенното договаряне на Пловдивския панаир. Оттам се наблюдава увеличение на заявените работни места. Около 750 безработни от областта пък са наети на работа в т.нар. аварийни групи по програма “От социално подпомагане към заетост”. Само в на територията на Бюро по труда-Пазарджик безработните са 4567, като 57,24% от тях са жени, а 42.76% мъже. Над 30% от регистрираните безработни са хора над 50 години. По малък е броят на свободните работни места в края на месеца, което се дължи на по-бързото заемане на свободните позиции. През последния месец в бюрото са постъпвали безработни с по-добра квалификация. Обединихме усилията си с частните трудови борси. Подписани са пет споразумения за сътрудничество и по-бързо решаване проблемите на безработните, съобщи Катя Янева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?