Следвайте ни

Безплатно обучават деца без родители за професионални шофьори

viber icon

Професионалните шофьори са едни от най-търсените кадри в пандемията, а на тази професия безплатно ще бъдат обучени младежи  без родителска подкрепа. Обучението стартира през април в градовете София, Благоевград, Велико Търново и Враца, но поетапно ще обхване цялата страна.

Това е възможно благодарение на  кампанията „Заедно намираме път“, която събра над 80 000 лв. Тя е инициирана от Volvo Trucks България и подкрепена от социалното министерство. За всеки закупен нов товарен автомобил компанията отдели по 1000 лева, а 3% от стойността на директните продажби на оригинални резервни части също бяха насочени към нея.

Със събраната сума ще бъдат финансирани шофьорските курсове за Категория С и при необходимост Категория B на над 30 сирака. Освен това те ще преминат през допълнително практическо обучение и възможност за стаж в български транспортно-логистични фирми. По този начин се цели те да получат шанс за кариерен старт в една от най-търсените и добре платени професии у нас през последните години. 

Според проучване на Агенция по заетостта именно професионалните шофьори са сред най-търсените кадри, като всяка година се откриват хиляди свободни позиции. Въпреки COVID-19 кризата работодателите в сектора продължават да изпитват недостиг на кадри, а заплащането от години е значително над средното за страната.

“В разговорите ни с младежите и девойките се потвърди очакването ни, че на прага на живота им като възрастни, те имат нужда от консултация и помощ на много нива. Постарахме се да им разкажем повече за работата и живота на професионалните шофьори, за възможностите и отговорностите, които носи тя, и да им помогнем да вземат информирано решение.”, обясни Ина Игнатова, Маркетинг и PR Мениджър, Volvo Trucks България. 

В програмата се включат пълнолетните или навършващи 18 години през 2021г.  Само такива обаче, които  живеят в центрове за настаняване от семеен тип и приемна грижа и да им предстои напускане на социалната услуга.

Кампанията по подбора е осъществена от експертите на Мистерството на труда и социалната политика. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?