46
Следвайте ни

Безплатен ток за бедните поискаха социалистите от "Продължаваме промяната"

viber icon

Безплатен ток за домакинствата под и на линията на бедност. Това е една от краткосрочните мерки на БСП за олекотяване на ценовия шок, представена на дискусията днес между ПП „Продължаваме промяната“, БСП, ДБ и ИТН. Темата бе Енергетика.

Таско Ерменков уточни, че идеята е държавата да плаща тока до 200 киловатчаса на бедните. Той предложи още да се въведе правило енергийните дружества да не могат да спират захранването при неплащане на една сметка, а най-малко при две. На човек, който внезапно е останал без работа, ще му е трудно бързо да се запише в Бюрото по труда и да започне работа, аргументира отсрочката Ерменков. Според ДБ в тази ситуация трябва да има петгодишен план за компенсиране на енергийнобедните.

Социалистите настояват още процесът на извеждане на домакинствата на свободния пазар на енергия да бъде забавен, а детски градини, училища, болници да бъдат върнати обратно на регулирания пазар, където цената е предсказуема. 

Истински спор обаче се разгоря по темата за развитието на ядрената енергетика у нас. Изграждането на нови мощности раздели формациите, преговарящи за съставяне на кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“.

По време на дискусията  съпредседателят на формацията Асен Василев се обяви категорично за това България да остане държава с ядрена енергетика. „За нас ядрени мощности в България не е въпрос само на енергийна сигурност, това е въпрос от националната сигурност“, категоричен бе той.

От ИТН предложиха на площадката на АЕЦ "Белене" да бъде построен завод за водород, тъй като условията за производството на зелен водород там са перфектни, а има и инвестиционен интерес. Това предложение може да бъде реализирано само, ако площадката не бъде използвана за ядрена централа.

Евентуалното правителство на "Продължаваме промяната" ще започне отново с одит на държавните енергийни дружества, както и на търговци на енергия. При установяване на нарушения, те ще бъдат предадени на компетентните органи, гарантира Асен Василев.

Ако мандатът на "Продължаваме промяната" бъде реализиран, ще има и промяна в работата на енергийната борса и насърчаване на сключване на дългосрочни договори. Асен Василев коментира още, че неговата партия има идея да бъдат изработени типови договори, одобрявани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с включена пределна цена и предвидени големи неустойки при неизпълнение на ангажименти. При рецидиви ще бъде отнеман лицензът на търговеца, каза още лидерът на "Продължаваме промяната".

На този етап обаче бъдещите управляващи не са склонни да подкрепят предложение за намаляване на ДДС върху цената на електроенергията.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?