Следвайте ни

Безпилотен транспорт и роботи в "умна фабрика" край Пловдив

viber icon

Заводът на Schneider Electric край с. Радиново стана официално Smart Factory /умна фабрика/. Това се случва в годината на 20-ия юбилей на фабриката  и е най-високият вътрешен стандарт на групата Schneider за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите. Заводът ще е отворен за посещения и демонстрации пред други инвеститори – местни и чужди, обясни Радослав Кошков, управител на  Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, изп.директор на Агенцията за инвестиции Стамен Янев, кметът на Пловдив Здравко Димитров и зам.-кметът Стефан Стоянов първи разгледаха днес умната фабрика в индустриалната зона край Радиново. Това е знаков ден за българската икономика, когато една мултифункционална компания като Schneider Electric продължава да пише успешната си история в България, посочи зам.-министър Борисов. През последната година икономиката ни се издигна със 17 места нагоре по дигитализация и сега сме в топ 50. Мястото, на което сме, доказва това, допълни той. Формулата на успеха е инвестиции и иновации и тя е абсолютно приложена в тази компания, каза пък Стамен Янев. Всяка една инвестиция, която е добра за региона, ще бъде защитена, зарече се кметът Здравко Димитров. Той наблегна на дуалното обучение, широко застъпено в работата на общината и бизнеса, като начин за задържане на млади хора тук. 

За да получи сертификат за Smart Factory българският завод е покрил много критерии, по които се оценяват всички заводи на компанията. Над 65% от процесите в производствената база в Пловдив са изцяло автоматизирани. Това обаче не означава, че ще намаляваме персонала си, уточни управителят Радослав Кошков. Умна фабрика означава, че ще управляваме по-ефективно производствените процеси и ще вкарваме нови линии без да има нужда да се разширява производството, разказа той. Това означава също ефективно използване на ресурсите - енергия, вода, безопасност, в самата фабрика.

Заводът край Пловдив например разполага с AGV-система или т.н. безпилотен вътрешен транспорт. Там „работи“ и колаборативен робот. За разлика от „обикновените“ роботи, той е разработен така, че освен да изпълнява безупречно технологични операции,  се съобразява с дейността на човека в близост и се грижи за неговата сигурност, разказаха от компанията.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?